Thailand rijstvelden wolken

Beste reistijd Thailand

Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Thailand is het hele jaar door de perfecte reisbestemming. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 tot 30 graden. Tijdens het warme seizoen stijgt de temperatuur vaak boven de 30. Het hangt van jouw persoonlijke voorkeuren af wat voor jou de beste reistijd is. Elke periode kent zijn charme. Hieronder vind je de verschillen per seizoen en per regio.

De seizoenen

Het klimaat is grofweg onder te verdelen in drie seizoenen.

  • Het koele seizoen, gemiddeld van november tot en met februari
  • Het hete seizoen, gemiddeld van maart tot en met mei
  • Het regenseizoen, gemiddeld van juni tot en met oktober

Het koele seizoen

Thailand massage strnad
Het koele seizoen wordt vaak gezien als de meest ideale periode om te reizen

Het droge, koelere seizoen is voor veel mensen de meest aantrekkelijke periode om Thailand te bezoeken vanwege de wat lagere temperaturen en de minimale kans op regen. Daardoor is het vaak ook wat drukker en prijziger. Toch zijn er genoeg plekken in Thailand waar je dan nog steeds bijna geen toeristen ziet. Zo ben je in de jungle van Khao Sok Nationaal Park een met de natuur.

Wil je Thailand zelf bezoeken? Je kan natuurlijk op de bonnefooi met je backpack achterop je rug naar Bangkok vliegen. Wil je liever wat meer zekerheid, kies dan voor een individuele rondreis met bijvoorbeeld AsiaDirect of 333travel, een groepsreis met bijvoorbeeld Djoser of ANWB of bouw je eigen reis m.b.v. Riskja bouwstenen.

Het hete seizoen

Thailand strand
In het hete seizoen kun je wel wat verkoeling in het water gebruiken.

Het hete seizoen heeft als groot voordeel dat je deel kunt nemen aan Songkran, het Thaise Nieuwjaar, ook wel het waterfestival genoemd. Drie dagen lang is heel Thailand, van kleine kinderen tot oude opa’s en oma’s in de weer met waterpistolen en tuinslangen. Iedereen is vrolijk en uitbundig. Ook toeristen worden maar al te graag in dit feest betrokken. Wees voorbereid dat je nat zult worden en laat je onderdompelen in dit bijzondere feest!

Op de warmere dagen is het bijvoorbeeld heerlijk om tussen 12.00 en 15.00 rustiger aan te doen en te genieten van een lange lunch met een verse tropische vruchtencocktail. In Bangkok zijn er genoeg plekken om even af te koelen. Een duik- en/of strandvakantie aan zee met een aangenaam briesje, zou nu ook een perfecte optie zijn. Koh Tao is bijvoorbeeld fantastisch om te duiken en te genieten van de mooie zandstranden en azuurblauwe zee.

Het regenseizoen

In het regenseizoen is Thailand nog steeds een ideale reisbestemming. De natuur is dan op zijn best! De temperatuur is aangenaam en het is geen hoogseizoen met als gevolg dat ook de prijzen lager liggen. De natuur is volop actief en in bloei, waardoor alles veel groener is. Als het regent, gaat het vaak om een korte, hevige bui, waarna het snel weer droog wordt en de zon weer tevoorschijn komt. Het tropische eiland Koh Samet is een aanrader om in het regenseizoen te bezoeken. Koh Samet is een van de droogste plekken van Thailand en het regenseizoen heeft weinig invloed op dit paradijselijke eiland met zijn witte, fijne zandstranden en azuurblauw water. Bijkomend voordeel is dat Koh Samet op nog geen drie uurtjes rijden van Bangkok ligt.

Klimaat per regio

Naast de seizoenen is het klimaat in Thailand regio afhankelijk. Een onderverdeling is te maken in Noord-Thailand, Centraal-Thailand en Zuid-Thailand.

Noord-Thailand

Thailand wolken 2
Wolken boven Noord-Thailand.

De warmste maanden in het noorden van Thailand zijn maart, april en mei. Het noorden is bergachtig en hoger gelegen, waardoor het overdag vrij warm kan zijn en ’s avonds behoorlijk afkoelt. Je kunt dan heerlijk buiten genieten van een hapje en een drankje, een mooie avondwandeling of een ‘nighttour’ door een van de historische steden, zoals Ayutthaya, Sukhothai of Chang Mai, maken.

In het noorden valt in de maanden juli, augustus en september gemiddeld de meeste regen. De natuur is dan op zijn mooist! De watervallen staan vol water en alles is adembenemend groen van kleur! Groot voordeel is dat het noorden niet echt een regenperiode kent. Hierdoor is het noorden het hele jaar door goed te bereizen.
November tot en met februari zijn de droge en koelere maanden. Een ideale periode voor mooie bergtochten, zoals een meerdaagse jungle trekking in het noorden van Thailand nabij Chiang Mai.

Centraal-Thailand

Thailand centraal
Wolken boven Centraal-Thailand

Bangkok en het centrale gedeelte van Thailand meten de hoogste temperaturen in de maanden maart tot en met mei. Het is in deze periode bijvoorbeeld extra fijn om een van de vele skybars, ook wel rooftop bars genaamd, die Bangkok rijk is op te zoeken voor een fenomenaal uitzicht over de stad en tegelijkertijd te genieten van een heerlijk briesje en een verkoelend drankje. Vergeet niet dat de meeste skybars een kledingvoorschrift hebben. Een dinner cruise over de Chao Praya rivier per traditionele rijstboot is ook een aangename ervaring. Zodra de zon onder is, verandert Bangkok in een sprookjesachtige stad met alle lichtjes die gaan schijnen. Vanaf de rivier is dit een romantische aangelegenheid.

De regenperiode loopt hier van mei tot en met oktober, met de meeste neerslagkans in de maanden september en oktober. Deze periode kenmerkt zich met name door af en toe een korte, hevige stortbui, meestal niet langer dan 1 uur. Vaak vinden de buien in de namiddag of avond plaats. Als je hier rekening mee houdt, hoeft dit nauwelijks een belemmering te zijn en zal een bui juist erg verfrissend werken. Na de regen breekt vaak de zon weer snel door.

Zuid-Thailand

Thailand Koh Lipe longtail boten
Een wolk boven Zuid-Thailand

Het zuiden kenmerkt zich door een tropisch moessonklimaat en kent, in tegenstelling tot het noorden en centraal Thailand, maar twee seizoenen: het droge en het natte seizoen. Hier wordt het klimaat door de moessons bepaald. De temperatuur is hier het hele jaar door vrij stabiel, tussen de 25 en 35 graden, waardoor het heerlijk vertoeven is op de eilanden.

De beste reistijd voor de eilanden is tussen november en april, dan valt er amper regen. De meeste kans op buien heb je hier in de maanden april tot en met november. De oostkust heeft de meeste regen van oktober tot half december, de westkust van eind april tot en met oktober. Het is slim om hier rekening mee te houden bij het plannen van jouw reis door bijvoorbeeld eerst het noorden aan te doen en vervolgens het zuiden, of te kiezen voor de oostkust in plaats van westkust of omgekeerd.

Kortom, Thailand is een fantastische bestemming het hele jaar door! Inspiratie nodig voor een mooie rondreis door Thailand? Lees dan ons artikel over de ideale reisroute door Centraal- en Noord-Thailand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *