3 maart 2021
Tropisch fruit 2

Top 23 van lekkerste tropische vruchten

Ga je naar een tropisch land, dan zie je op markten vaak het meest kleurrijke fruit. Maar vaak heb je geen idee wat het is en hoe je het moet eten. Wij gingen voor jou op onderzoek uit en onderzochten wat het lekkerste tropische fruit is.

#1 Mangistan

Mangosteen
Mangistan, de koningin onder de vruchten.
  • Wetenschappelijke naam: Garcinia mangostana
  • Engelse naam: Mangosteen
  • Regio: De mangistan komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, zeer waarschijnlijk de Molukken en Sunda Eilanden van Indonesië.
  • Leuk weetje: De mangistan wordt ook wel de koningin onder de vruchten genoemd, naar de legende dat Queen Victoria van Groot-Brittannië in de 19de eeuw een hoge beloning aanbood aan iedereen die haar verse mangistan kon bezorgen. Dit was een lastige klus aangezien de mangistan snel bederft.
  • Smaak: Zoet en sappig, ietwat vezelig. De schil is niet te eten.
  • Bereidingstip: Snijd de vrucht overdwars in en klap hem dan open, zoals op de foto te zien is. Zuig het witte deel van de vrucht op en spuug de pit uit.

#2 Doerian

Doerian, de koning onder de vruchten
Doerian, de koning onder de vruchten.
  • Wetenschappelijke naam: Durio zibethinus
  • Engelse naam: Durian
  • Regio: De doerian komt van nature uit Zuidoost-Azië en wordt met name in de Molukken, Borneo, Thailand en Maleisië gekweekt.
  • Leuk weetje: De doerian wordt beschouwd als de koning onder de vruchten. Hij wordt ook wel stinkvrucht genoemd, vanwege zijn penetrante geur. In veel bussen, luchtvaartmaatschappijen, winkelcentra en hotels in Zuidoost-Azië is de vrucht verboden vanwege deze geur.
  • Smaak: Niet alleen de geur van de doerian is bijzonder, ook de smaak is dat. De smaak van het romige, gele vruchtvlees laat zich moeilijk beschrijven. Wellicht dat een combinatie van vanillevla, knoflook, schimmelkaas en ui dat het best doet. Je houdt ervan of je vindt het helemaal niets.
  • Hoe te eten: Eet doerian zo ver mogelijk bij anderen uit de buurt en zeker niet op openbare plekken. De stekels van de doerian zijn scherp, dus pas hiervoor op. In Azië vind je doerian vaak eetklaar op de markt. Dat scheelt je veel gedoe. Daarnaast is een hele doerian bijzonder groot, zodat je hem niet in 1 keer op eet.

#3 Djamboe Semarang / Jambu Air / Water Guava

Rose apple
Djamboe semarang
  • Wetenschappelijke naam: Syzygium samarangense 
  • Engelse naam: Rose apple
  • Regio: De djamboe semarang (ook jambu air of water guave genoemd) komt oorspronkelijk voor in Maleisië, Indonesië en de Filipijnen. De vrucht wordt tegenwoordig ook verbouwd in andere landen van Zuidoost-Azië, India, Tanzania en het Caribisch gebied, waaronder Aruba, Bonaire en Curaçao.
  • Leuk weetje: De Engelse benaming, rose apple, verwijst naar de kleur van de buitenkant. Qua smaak en structuur is de Djamboe semarang niet vergelijkbaar. In Suriname wordt de vrucht de ‘Curaçaose appel’ genoemd.
  • Smaak: De frisse vrucht is vrij waterig en een beetje zoet. Met name op warme dagen is Djamboe semarang een heerlijke vrucht.
  • Hoe te eten: De vruchten worden als handfruit gegeten of worden verwerkt in compotes.

#4 Nangka

Jackfruit
Nangka
  • Wetenschappelijke naam: Artocarpus heterophyllus
  • Engelse naam: Jackfruit
  • Regio: Van oorsprong komt de nangka uit India en Maleisië.
  • Leuk weetje: De nangka wordt gezien als het gewas van de toekomst. Nangka is rijk aan vitamine A, B6, C, kalium, calcium en ijzer, waardoor het een voedzaam alternatief voor belangrijke voedingsbronnen als tarwe, maïs en granen is.
  • Smaak: Nangka is zowel rijp als onrijp heel goed te eten. De rijpe nangka smaakt zoet. Jonge, onrijpe jackfruit heeft een vlezige structuur en is neutraal van smaak. Doordat hij gemakkelijk smaken absorbeert wordt jonge jackfruit vaak gebruikt in Oosterse curry’s. Ook wordt nangka gebruikt in de bereiding van ijs, pudding en chips.
  • Bereidingstip: Net als de doerian is de nangka een grote vrucht. Het is zelfs één van de grootste vruchten die aan bomen groeit. Daardoor koop je nangka het beste eetklaar op een lokale markt in een tropisch land.

#5 Mango

Mango
Mango
  • Wetenschappelijke naam: Mangifera indica
  • Engelse naam: Mango
  • Regio: De oorsprong van de mango ligt waarschijnlijk in de bossen in Noordoost-India en Zuidoost-Azië. Tegenwoordig wordt de mango op grote schaal verbouwd.
  • Leuk weetje: De vrucht en boom zijn in India heilig, vanwege zijn rol in de symboliek van het boeddhisme.
  • Smaak: Net als nangka kun je mango zowel rijp als onrijp eten. De rijpe vrucht smaakt zoet, terwijl de jonge, onrijpe vrucht zuur smaakt. Onrijpe mango’s worden ook in curry’s gebruikt. 
  • Hoe te eten: Mango heeft een langwerpige, oneetbare pit in het midden. Wil je hem rijp eten, dan snijd je hem best als volgt: 1. Leg de rijpe mango met het steeltje naar je toe. 2. Snij 2 langwerpige helften, langs de pit, van de mango af. 3. Snij beide helften horizontaal en verticaal in zodat je kleine vierkantjes krijgt. 4. Druk aan de buitenkant, zodat de vierkantjes naar boven komen. 5. Bijt de blokjes van de schil.

#6 Salak

Slangenfruit
Salak staat ook wel bekend als slangenvrucht.
  • Wetenschappelijke naam: Salacca zalacca
  • Engelse naam: Salak of Snake fruit
  • Regio: Van nature komt de Salak uit Maleisië en de Indonesische eilanden Sumatra en Java. Tegenwoordig wordt het in meerdere landen in Azië en Australië gekweekt.
  • Leuk weetje: De schil lijkt op een slangenhuid, waardoor de vrucht beter bekend staat als slangenvrucht of snake fruit in het Engels.
  • Smaak: Het geel-witte stevige vruchtvlees smaakt zoetzuur.
  • Hoe te eten: Salak is eenvoudig als handfruit te eten door de harde schil er met de hand af te pellen. De zaden binnen het vruchtvlees zijn niet te eten.

#7 Guava

Roze guave
Roze guave
  • Wetenschappelijke naam: Psidium guajava
  • Engelse naam: Guava
  • Regio: De guave komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Tegenwoordig wordt hij wereldwijd in de tropen en de subtropen gekweekt. 
  • Leuk weetje: Het eten van guave helpt om je hart gezond te houden door de rijke hoeveelheid aan kalium, antioxidanten, vezels en vitamines. Er zijn Guave’s met rood vluchtvlees en met wit vruchtvlees. De smaak verschilt, dus beiden zijn het proberen waard!
  • Smaak: De smaak is aangenaam zoetzuur, enigszins lijkend op een peer of aardbei. 
  • Hoe te eten: Was de guave en eet hem uit de hand. De pitten kun je ook gewoon eten. Let wel dat de pitten vrij hard zijn.

#8 Passievrucht

Passievrucht
Passievrucht
  • Wetenschappelijke naam: Passiflora edulis forma edulis
  • Engelse naam: Passion fruit
  • Regio: Van oorsprong komt de plant uit Zuid-Amerika Tegenwoordig wordt hij op grote schaal in de tropen gekweekt, waaronder Afrika, Azië en Australië.
  • Leuk weetje: Passievrucht is uitermate gezond. De vruchten zitten namelijk boordevol vitamine A en C, antioxidanten, ijzer, zink en vezels. De vrucht verlaagt de bloeddruk, werkt cholesterol verlagend en remt de groei van kankercellen. Daarnaast bevat de passievrucht weinig calorieën en is het ook nog eens goed tegen de stress.
  • Smaak: De smaak van het sap is fris zoetzuur.
  • Bereidingstip: Halveer de vrucht met een mesje en lepel het sap met de pitjes eruit. De vruchten worden veel verwerkt in drankjes, snoep, sorbets en desserts. Het vruchtvlees van de passievrucht is op zijn zoetst als de schil sterk gerimpeld is.

#9 Ramboetan

Rambutan
Ramboetan
  • Wetenschappelijke naam: Nephelium lappaceum
  • Engelse naam: Rambutan
  • Regio: De ramboetan komt van nature voor in de regenwouden van Maleisië. Tegenwoordig wordt hij gekweekt in o.a. Zuidoost-Azië, Australië, Oost-Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika.
  • Leuk weetje: De naam van deze vrucht komt van het Indonesische woord ‘rambutan’, wat harig betekent. De ramboetan wordt ook wel harige lychee genoemd.
  • Smaak: De ramboetan is aangenaam zoetzuur. 
  • Hoe te eten: De ramboetan is eenvoudig te eten door de stekelige rode schil open te maken met je nagels of een mesje. Eet het witte deel op en spuug de ovalen bruine pit uit.

#10 Carambola of Stervrucht

Stervrucht
Stervrucht
  • Wetenschappelijke naam: Averrhoa carambola
  • Engelse naam: Carambola of star fruit
  • Regio: De carambola kent zijn oorsprong in Zuidoost-Azië en wordt tegenwoordig wereldwijd gekweekt in de subtropen en tropen.
  • Leuk weetje: Carambola is een gezonde vrucht, rijk aan vitamine C. Toch kunnen nierpatiënten deze vrucht beter links laten liggen i.v.m. de hoge concentratie oxaalzuur. Voor gezonde mensen is dit zuur geen probleem, omdat de nieren dit eruit filteren.
  • Smaak: De carambola smaakt zuur tot zoetzuur.
  • Bereidingstip: De vrucht wordt met de dunne schil gegeten. Daarnaast kun je de stervrucht gebruiken in smoothies, jams, in salades of als decoratie op de rand van een cocktailglas.

#11 Papaja

Papaja
Papaja
  • Wetenschappelijke naam: Carica papaya
  • Engelse naam: Papaya
  • Regio: De papaja komt van nature uit Mexico.
  • Leuk weetje: In de tropen worden de pitjes gebruikt als geneesmiddel tegen darmparasieten, vanwege de laxerende werking. Jonge, onrijpe papaja wordt gebruikt voor een bekende Thaise salade, Som Tam.
  • Smaak: Een rijpe papaja is oranje van kleur, is boterzacht en smaakt zoet.
  • Hoe te eten: Verwijder de schil en de pitten met een scherp mes. Voeg citroensap toe om de smaak van het vruchtvlees te verhogen.

#12 Lychee

Lychee
Lychee
  • Wetenschappelijke naam: Litchi chinensis
  • Engelse naam: Lychee
  • Regio: De lychee komt oorspronkelijk uit China. De grootste producenten van lychees komen tegenwoordig uit Israël, zuidelijk Afrika en Azië.
  • Leuk weetje: De smaak van geconserveerde vruchten, vaak in blik, is veel minder dan de verse lychees. 
  • Smaak: De vrucht is sappig en zoet van smaak.
  • Hoe te eten: Onder druk van 2 vingers, kun je harde schil eenvoudig breken. Ook kun je de schil met je nagel openen. Nadat je bovenkant hebt open gepeld, floep je het witte, sappige vruchtvlees in je mond. Het binnenste deel bevat een pit, die je niet kan opeten en dus weer uitspuugt.

#13 Pompelmoes 

Pompelmoes - pomelo
Pompelmoes
  • Wetenschappelijke naam: Citrus maxima
  • Engelse naam: Pomelo
  • Regio: De pompelmoes komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Maleisië.
  • Leuke weetjes: De pompelmoes is niet te verwarren met de grapefruit. De grapefruit is een kruising van de pompelmoes en de sinaasappel. De combinatie van pompelmoes en bepaalde medicijnen, waaronder bloeddruk- en cholesterolverlagers, wordt afgeraden, doordat pompelmoes de werking van die medicijnen kan versterken.
  • Smaak: de pompelmoes smaakt als een milde grapefruit, maar dan zoeter, minder zuur en weinig tot niet bitter. 
  • Bereidingstip: Verwijder eerst de dikke schil en vervolgens pel je de partjes. Eet alleen de partjes, niet de velletjes. Heerlijk als basis voor een frisse salade.

#14 Zuurzak

Zuurzak
Zuurzak
  • Wetenschappelijke naam: Annona muricata
  • Engelse naam: Soursop, guanábana of guyaban
  • Regio: De zuurzak vindt zijn oorsprong in het Caribisch gebied en in Centraal-Amerika. Het wordt nu wereldwijd in de tropen verbouwd.
  • Leuke weetje: In tegenstelling tot de nangka en de doerian waren de Hollanders in Nederlands-Indië meteen dol op zuurzak, vandaar dat men de vrucht ook ‘nangka belanda’ of ‘durian belanda’ noemde.
  • Smaak: Zuurzak smaakt zoet, zuur en fris tegelijk.
  • Hoe te eten: Een verse zuurzak schil of pel je eerst. Snijd hem vervolgens door midden en haal de kern en de pitten er een voor een uit. Zuurzak wordt vaak gebruikt voor een frisse sap. Voeg naar gelang kokosmelk, water, suiker of bijvoorbeeld citroen toe.

#15 Kokosnoot

Kokosnoot
Kokosnoot
  • Wetenschappelijke naam: Cocos nucifera
  • Engelse naam: Coconut
  • Regio: De wetenschappers veronderstellen dat de oorsprong van de kokosnoot in Amerika ligt.
  • Leuk weetje: Een kokosnoot is geen noot, maar een (steen-)vrucht van de kokospalm.
  • Smaak: Het vruchtvlees is vrij zoet en mild van smaak. Daarentegen is kokoswater en kokosmelk zoetzuur. Kokosmelk wordt verkregen door het vruchtvlees uit te persen.
  • Bereidingstip: Een kokosnoot heeft 3 kleine oogjes. Zoek met een spijker het zachtste oog. Sla de spijker er doorheen en wrik het gat verder open. Laat het kokoswater in een glas lopen. Plaats eventueel een zeefje boven het glas zodat er geen haren van de buitenkant in het glas terecht komen. Hierna rol je de kokosnoot in een vaatdoek en sla je er met een hamer op. Doe dit hard of een aantal keren, zodat de kokosnoot breekt. Met een scherp mesje kun je nu het vruchtvlees verwijderen.

#16 Custardappel

Custard apple
Custardappel
  • Wetenschappelijke naam: Annona reticulata
  • Engelse naam: Custard apple
  • Regio: De custardappel komt oorspronkelijk uit het Caribisch gebied en wordt tegenwoordig veel verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika.
  • Leuke weetje: Een andere benaming voor custardappel is ossenhart.
  • Smaak: Het vruchtvlees van een rijpe curstardappel is zoet en aangenaam, vergelijkbaar met de smaak van custard pudding.
  • Bereidingstip: Verwijder de schil, de kern en de pitten en eet het witte, pappige vruchtvlees. Nadat je custardappel hebt aangesneden wordt deze snel bruin, dus wacht niet te lang met het openen ervan.

#17 Pitaya / Drakenfruit

Drakenfruit
Drakenfruit
  • Wetenschappelijke naam: Hylocereus undatus
  • Engelse naam: Pitaya of Dragon fruit
  • Regio: De vrucht komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze worden nu ook veel gekweekt in Zuidoost-Azië.
  • Leuke weetje: Er bestaan 3 varianten van de pitaya: een rozerode met wit vruchtvlees, een rozerode met rood vruchtvlees een een gele met wit vruchtvlees. D, Hylocereus polyrhizus met rood vruchtvlees en een rozerode schil, Selenicereus megalanthus met wit vruchtvlees en een gele schil. De gele variant smaakt zoeter dan de dan andere 2.
  • Smaak: Pitaya’s zijn bijzonder fris en de smaak is vergelijkbaar met die van een kiwi.
  • Bereidingstip: Snijd de pitaja door midden en lepel het vruchtvlees uit. De zaden kunnen gewoon worden meegegeten. 

#18 Ananas

Ananas
Ananas
  • Wetenschappelijke naam: Ananas comosus
  • Engelse naam: Pineapple
  • Regio: De ananas komt van nature uit de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Bolivia en Paraguay. Tegenwoordig wordt de productie gedomineerd door Thailand en de Filipijnen.
  • Leuke weetje: Het woord ananas komt uit de taal van de Tupi-indianen en betekent uitmuntende vrucht. De ananas is rijk aan vitaminen en mineralen.
  • Smaak: De smaak is zoet tot zoetzuur.
  • Bereidingstip: Het snijden van een ananas is vrij bewerkelijk. Een ananassnijder is een handig hulpmiddel om het te vergemakkelijken. Snij je het toch liever zelf, volg dan deze stappen: 1. Leg de ananas op de zijkant en snij de gehele bovenkant, inclusief de bladeren eraf. 2. Snij de onderkant recht af, zodat je de ananas stabiel neer kan zetten. 3. Snij de gehele schil van boven naar beneden, strook voor strook af. 4. Verwijder ook de overgebleven schil door deze donkere plekken 1 voor 1 te verwijderen. 5. Snijd de ananas in plakjes. 6. Verwijder de ronde kern in het midden.

#19 Longan

Longan
Longan
  • Wetenschappelijke naam: Dimocarpus longan
  • Engelse naam: Longan
  • Regio: De longan kent zijn oorsprong in Zuid-China en Birma, het tegenwoordige Myanmar.
  • Leuke weetjes: Longan komt van het Chinese woord ‘drakenogen’. De zaden, die rijk zijn aan saponine, gebruikt men in shampoo.
  • Smaak: Het vruchtvlees is zacht en glazig. De smaak is zoet, maar minder zoet dan een lychee.
  • Bereidingstip: De longan heeft een schilletje dat je meestal vrij makkelijk kunt breken, door het met duim en wijsvinger vast te houden en te drukken. Binnenin het vruchtvlees zit een ronde gladde pit die niet eetbaar is.

#20 Sapodilla

Sapodilla
Sapodilla
  • Wetenschappelijke naam: Manilkara zapota
  • Engelse naam: Sapodilla
  • Regio: Sapodilla komt van nature voor in Midden-Amerika.
  • Leuk weetje: Eet de vrucht pas wanneer hij rijp is. Mocht hij nog te hard zijn, dan stop je de sapodilla met een banaan in een afgesloten zakje. Het vrijkomende etheengas van de banaan zorgt voor de rijping van de sapodilla.
  • Smaak: De vrucht heeft een zoet, karamelachtige smaak.
  • Bereidingstip: Halveer de rijpe vrucht en lepel deze uit.

#21 Banaan

Banaan
Banaan
  • Wetenschappelijke naam: Cavendish banana. Dit is echter maar één van de vele soorten bananen die er bestaan. De meest gebruikte banaan in Nederland is van het ras Giant Cavendish, die vers kan worden gegeten. In veel andere landen worden bananen gebruikt die eerst moeten worden gebakken. Andere typen zijn o.a. de rode banaan, de bakbanaan en de babybanaan.
  • Engelse naam: Banana
  • Regio: De precieze herkomst van de banaan is onduidelijk, vanwege de grootschalige cultivering vele eeuwen geleden. Men veronderstelt dat de herkomst in het gebied tussen India en Nieuw-Guinea ligt.
  • Leuk weetje: Een bananenplant of bananenboom is eigenlijk een kruid. In de tuinbouw wordt de banaan als een groente gezien en in de culinaire wereld als een vrucht.
  • Smaak: Bananen smaken heerlijk zoet, waarbij de mate van zoetheid van de rijpheid afhangt.
  • Bereidingstip: Knijp onderaan de banaan waardoor de schil in tweeën breekt en het eetbare deel makkelijk vrijkomt. De steel kun je dan als een soort van handvat gebruiken: https://youtu.be/nBJV56WUDng.

#22 Langsat

Langsat
Langsat
  • Wetenschappelijke naam: Lansium domesticum
  • Engelse naam: Langsat
  • Regio: Van oorsprong komt langsat uit Zuid-Thailand en West-Maleisië. Tegenwoordig zie je ze veel in Sri Lanka, India en Zuidoost-Azië.
  • Leuk weetje: De pit van de langsat kun je doorbijten, maar is zo bitter dat je nog urenlang een bittere smaak in je mond hebt. Beter bijt je hem dus niet door, maar spuug je de pit uit.
  • Smaak: Het vruchtvlees smaakt zoet en een beetje zuur. 
  • Bereidingstip: Net als de longan en lychee knijp je met 2 vingers op de vrucht, waardoor deze openspringt. Het binnenste deel eet je op, behalve de pit in de kern.

#23 Watermeloen

Watermeloen
Watermeloen
  • Wetenschappelijke naam: Citrullus lanatus
  • Engelse naam: Watermelon
  • Regio: Van nature komt de watermeloen uit West-Afrika, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld verbouwd. In Japan hebben ze een manier bedacht om kubusvormige watermeloenen te kweken. Dat is handig voor opslag en vervoer. De productie is echter duurder, waardoor je de watermeloenen (nog) niet veel ziet.
  • Leuk weetje: Met meer dan 95% aan water, is de watermeloen een echte dorstlesser.
  • Smaak: Zoet, fris en waterig.
  • Bereidingstip: 1. Snijd de watermeloen middendoor. 2. Snijd de helften in horizontale plakken van zo’n 5 centimeter. 3. Houd de plakken bij elkaar en snijd verticale plakken erdoorheen, zodat er vierkantjes ontstaan.

Heb je zelf een heerlijke tropische vrucht geproefd, die niet op deze lijst staat? Of heb je een geniale manier om een vrucht te bereiden? Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *