Eten in Japan Sashimi van Fugu

De 10 meest bizarre gerechten ter wereld

Er worden in de wereld veel rare dingen gegeten. Wij eten rauwe haring, maar sommige culturen maken het bonter. In ieder geval in onze ogen. Dit artikel is alleen voor mensen met een sterke maag. De meeste gerechten zijn met dieren, dus ben je een echte dierenliefhebber, lees dan gerust een ander artikel, zoals de Top 23 van tropische vruchten of de Mooiste stranden van Bali. Ben je nieuwsgierig? Lees dan verder.. op eigen risico. We gaan niet zeggen dat je de gerechten moet proberen, maar je kunt je wel verwonderen over de grote culinaire smaakverschillen op onze planeet.

1. Hákarl (IJsland)

Eten in IJsland Hakarl gefermenteerde haai

We beginnen deze lijst met een op het oog feestelijk gerecht. De blokjes die je ziet zijn het nationale gerecht van IJsland. Hákarl, zoals het heet, is gefermenteerde haai. Het is onduidelijk wie het gerecht precies bedacht heeft. Je maakt het door een Groenlandse haai in een ondiep graf te plaatsen en dat te bedekken met zand en stenen. Dit laat je voor een periode van ongeveer 3 maanden liggen, waardoor het gaat fermenteren en hard wordt. Daarna snijd je het in reepjes en hang je het nog eens 5 maanden te drogen. Het resultaat ruikt erg sterk (naar ammoniak) en het vlees is taai. We adviseren het niet, maar wil je het toch een keer proberen: doe je neus dicht en probeer niet te kokhalsen.

1. Gebraden rat (Indonesië)

Eten in Indonesie Rat

Het tweede gerecht op deze lijst doet de meeste mensen groezelen bij het zien ervan. De mensen op het Indonesiche eiland Sulawesi zien hier echter een lekker hapje. Op de markt in Tohomon, Noord-Sulawesi, worden niet alleen deze ratten verkocht, maar ook vlees van vleermuizen, honden en slangen. De bevolking daar zegt dat ze alles op 4 poten eten, behalve de tafels. Mensen met een zwakke maag of een zwak voor dieren kunnen deze markt beter overslaan. Overigens wordt rattenvlees niet alleen op Sulawesi gegeten. Ook in o.a. India, Vietnam, Thailand en zelfs in Spanje zijn ze er dol op.

3. Kippenvoeten (China)

Eten in China Kippevoeten

Kippenvoeten zijn een lekkernij in Aziatische landen. Het wordt gebruikt in verschillende gerechten, met name soepen. Ook vinden mensen het heerlijk om de voetjes af te kluiven. De gebakken kippenpoten zijn vooral in China favoriet. Je vindt ze op iedere straathoek bij lokale straatverkopers. De voeten zijn knapperig van buiten en hebben een vette smaak.

4. Fugu (Japan)

Eten in Japan Sashimi van Fugu

Fugu is het meest gevaarlijke gerecht op deze lijst. De Japanse kogelvis bevat genoeg gif om 30 mensen te doden. De koks die deze dure Japanse lekkernij bereiden, moeten een jarenlange opleiding volgen. Een klein foutje in de bereiding kan namelijk zeer grote gevolgen hebben. Fugu wordt gestoofd, gegrild of als flinterdunnen sashimi geserveerd. Wil je deze dodelijke delicatesse zelf proberen? Bezoek dan Japan in het fugu seizoen dat loopt van oktober tot maart.

5. Gebakken vogelspin (Cambodja)

Eten in Cambodja Gefrituurde spinnen

Vogelspinnen zijn verkrijgbaar in heel Cambodja. Deze griezelige beestjes worden gefrituurd in knoflookolie tot ze knapperig zijn aan de buitenkant en kleverig aan de binnenkant. Waarschijnlijk is het eten van vogelspinnen begonnen tijdens het wrede bewind van de Rode Khmer, toen de lokale bevolking alternatieve voedselbronnen moesten vinden. Wist je dat vogelspinnen een bron van eiwitten bevat en dat ze in Cambodja denken dat de schoonheid vergroot wordt door af en toe een vers gebakken vogelspinnetje te eten?

6. Kabeljauw sperma (Japan)

Eten in Japan Kabeljauw sperma

Sperma van kabeljauw wordt in Japan ook wel Shirako genoemd. De fluweelachtige, romige textuur en milde zee-smaak van dit gerecht is voor de Japanners een ware delicatesse. Shirako wordt geserveerd op rijst, gebakken in tempurabeslag of als topping op een dessert. Zet voordat je het eet je gedachten even uit en geniet van de ervaring.

7. Sannakji (Zuid-Korea)

Eten in Zuid Korea Sannakji

Sannakji is een typisch Koreaans gerecht van rauwe, nog levende octopus. De octopus wordt in stukjes gesneden, licht gekruid met sesamolie en onmiddellijk geserveerd. De tentakels kronkelen nog op het bord! Het eten van dit gerecht is niet voor iedereen weggelegd. Naast de mentale strijd om iets levends op te eten, is er de fysieke uitdaging, omdat de tentakels aan werkelijk ieder oppervlak (lees: tanden, gehemelte, tong en zelfs je keel!) blijven kleven dat ze tegenkomen.

8. Balut (Filipijnen)

Eten in de Filipijnen Gefermenteerde eieren

Het Filippijnse gerecht Balut is een bevruchte eendenei, met daarin het gedeeltelijk ontwikkelde embryo. Het wordt levend gekookt, net voordat ze moeten uitkomen, om vervolgens uit de schaal te worden opgegeten. De foetus is dan ergens tussen de 17 en 21 dagen, afhankelijk van je voorkeur. Let wel, als de foutus al wat ouder is, begint het al een snavel, klauwen, botten en veren te krijgen.

In de Filipijnse cultuur is Balut bijna net zo populair als de hotdog in Amerika. Balut wordt vaak bereid met een snufje zout, citroensap, zwarte peper en koriander. De manier om Balut te eten is door het ei open te breken, de bouillon te drinken en dan de dooier en foetus te eten. In de volksmond wordt aangenomen dat ze het libido stimuleren en zijn ze ook een stevige snack vol eiwitten.

9. Vogelnestsoep (China)

Eten in China Birds nest soep

Je verwacht misschien niet dat vogelnestjes eetbaar zijn, toch zijn de Chinezen er dol op. Zij gebruiken de Gierzwaluwennesten om soep van te maken, die bekend staat als de ‘Kaviaar van het Oosten’ of gewoon vogelnestsoep. De nestjes van deze zwaluwen worden niet gemaakt van takjes en bladeren, maar van hun eigen speeksel. De unieke textuur, die het meest lijkt op een combinatie van gelatine en rubber, zorgt voor één van de duurste dierlijke producten die door mens wordt gegeten. Het is zo duur, omdat de nestjes slechts korte tijd in het jaar te oogsten zijn en vaak op verradelijke plekken in grotten hangen. Een kom soep kost al snel tussen de €30 en €100, terwijl je voor een kilo vogelnestjes tussen de €2.000 en €10.000 betaalt!

10. Casu martzu (Italië)

Eten in Italie Sardinie Casu Marzu kaas

Casu martzu uit Sardinië staat bekend als “rotte kaas”. Deze kaas wordt gemaakt door de larven van een bepaalde vlieg aan Pecorino kaas toe te voegen. Deze larven graven zich een weg naar binnen en verteren daar de vetten. Het resultaat is een delicatesse die je met of zonder de maden kunt eten. De kaas heeft een bijzonder zachte textuur. Het vocht dat uit de kaas sijpelt wordt in Sardinië ‘de tranen van de kaas’ genoemd. Helemaal veilig is het eten van dit gerecht niet (de larven kunnen het maagzuur van de mens overleven om vervolgens in de darmen te blijven), waardoor het binnen de Europese Unie een verboden product is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *