Budgettips de top bereikt

De 10 beste bespaartips voor een verre reis

Wil je een verre reis maken, maar heb je een beperkt budget, dan hebben we goed nieuws voor jou. Hier komen de beste tips om jouw droomreis te realiseren!

Tip 1: Leef als een local

Budgettips live like a local
De ultieme budget tip: live like a local

De eerste tip is direct de allerbelangrijkste om veel geld te besparen: leef zoals de lokale mensen dat doen. Kijk hoe de lokale mensen leven, waar ze eten, hoe ze reizen en kopieer dat gedrag zoveel mogelijk. Dat klinkt vrij eenvoudig en bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het zo! Toeristen prijzen zijn altijd duurder dan dat de lokale mensen betalen, dus hier valt veel geld te besparen. Kijk uit naar restaurants waar veel lokale mensen eten, vraag bij de receptie van je hotel hoe zij van A naar B komen. Zet de schroom verder van je af door op lokale mensen af te stappen en ze te vragen waar zij hun boodschappen doen, welke goedkope overnachtingsplekken zij kunnen aanbevelen en wat zij in de weekenden ter ontspanning doen.

Leven als een local is niet voor iedereen weggelegd. Je gaat vaak meer back-to-basic, zoals in een overvolle bus tussen de kippen en boodschappen urenlang hobbelen of slapen in een homestay onder een muskietennet. Ook kom je op de plekken die niet in reisbrochures staan, omdat ze niet het perfecte vakantieplaatje laten zien. Van de andere kant reis je wel op de meest authentieke manier en kom je in aanraking met mooie, bijzondere mensen, die je als gewone toerist niet zult tegenkomen.

Wil je meer weten of deze bespaartip, lees dan ons blog met de ultieme budget reistip!

Tip 2: Vliegtickets

Een landend vliegtuig
Vliegticket zijn grote kostenposten, maar je kunt er ook veel op besparen.

Als je met een beperkt budget reist, of gewoon niet te veel geld wilt uitgeven, is het belangrijk om de dagelijkse uitgaven goed in de gaten te houden. Maar bovenal, is het essentieel om te besparen op de grote kosten, want dat maakt het verschil in het grote geheel! De vlucht is vaak zo’n enorme kostenpost en gelukkig kun je daar veel op besparen door slim te zoeken en op het juiste moment te boeken.

Het meeste geld kun je besparen als je flexibel bent. Flexibiliteit in reisperiode, vertrek luchthaven, bestemming, vliegmaatschappij, aantal keer overstappen en bij voorkeur de combinatie van deze 5. We begrijpen dat niet iedereen even flexibel kan zijn, maar hoe meer flexibiliteit, hoe meer kans je hebt op extreem goede deals.

Met vergelijkingssites als Skyscanner of Momondo vergelijk je tegenwoordig eenvoudig duizenden vluchten tegelijk. Enkele praktische tips:

  • Als je flexibel bent in je bestemming, selecteer dan bestemming Overal. Je krijgt dan een overzicht met vanaf prijzen per mogelijke bestemming, van goedkoopst tot duurst.
  • Als je flexibel bent in je reisperiode, zoek dan op een vlucht en kies voor de optie: Toon de hele maand, zodat je eenvoudig de prijzen over de hele maand kunt vergelijken.
  • Stel een prijsalarm in, zodat je een berichtje krijgt als de vlucht die je zoekt in prijs daalt.

Andere praktische tips:

  • Vaak geldt: hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs is. Maar dit is niet altijd het geval.
  • In het algemeen boek je liefst zo’n 9 maanden voor vertrek.
  • Kijk naar aanbiedingen van vliegmaatschappijen, maar laat je ook niet foppen. Zo kun je tijdens de Werelddeal weken van KLM zeker goede deals scoren, maar niet alle deals zijn even goed. Blijf vergelijken met andere opties.
  • Websites zien en onthouden dat je op bepaalde bestemmingen hebt gezocht en passen de prijzen hierop aan. Om dit te voorkomen, verwijder je je cookies en maak je gebruik van VPN software.
  • Probeer het hoogseizoen, feestdagen of belangrijke evenementen te vermijden. Dit geldt zowel voor je vertreklocatie als bestemming. Reis je in juli of augustus vanaf Nederland of België (zomervakantie), of in het najaar naar Japan (populaire herfstkleuren), of begin september naar Singapore (Formule 1), reken dan op hogere prijzen voor je vlucht. Ook zijn de hotels dan vaak stukken duurder.

Tip 3: Boek zelf

Budgettips reis uitstippelen
Je eigen reis uitstippelen en boeken bespaart je geld, maar kost ook tijd.

Als je een verre reis maakt, dan boek je deze beter zelf. Voor last-minute vakanties of strandvakanties geldt dit niet altijd, maar voor een verre reis wel. Let wel op dat je hier geld mee bespaart, maar ook een aantal belangrijke zaken op je hals haalt. Je zult dingen zelf moet uitzoeken en je loopt meer risico, mocht er iets misgaan. Boek je via een reisbureau, dan heb je bepaalde zekerheden die je mist als je het allemaal zelf regelt.

Tip 4: Koop niet te veel thuis

Budgettips koffer inpakken
Bedenk goed wat je thuis koopt en wat niet.

Vooral als je nog niet zoveel gereisd heb, neem je vaak veel te veel spullen mee van huis. Ik weet nog goed dat de tas op mijn eerste verre reis loodzwaar was. Ik had een aantal online paklijstjes doorgenomen en had netjes de spullen meegenomen die op het lijstje stonden. Alles bij elkaar was het best duur en de helft heb ik niet gebruikt. Pas dus op dat je niet te veel thuis aanschaft.

Maar wat moet je wel meenemen naar een plek waar je nog nooit geweest bent? Gebruik als stelregel, dat je alles wat je ter plekke echt nodig hebt, daar ook wel kunt vinden. De lokale mensen overleven het er immers ook. Mocht je iets nodig hebben, dan kun je het ter plekke kopen en regelmatig is het zelfs goedkoper dan in Nederland of België.

Er zijn een aantal items waar je beter niet op bespaard en dat zijn je tas/koffer, vaccinaties en een goede reisverzekering. Uiteraard neem je ook je paspoort, pinpas en/of credit card en specifieke medicijnen die je gebruikt mee.

Tip 5: Vergelijk accommodaties op meerdere websites

Playhaus Thonglor BangkokThailand
De prijs van een hotelkamer kan enorm verschillen tussen websites, dus vergelijken loont.

Tegenwoordig is het online boeken van een accommodatie net zo eenvoudig als het kopen van een brood. Je gaat naar Booking, Agoda of Airbnb en binnen een mum van tijd heb je een hotel geboekt. De prijzen op de sites verschillen behoorlijk en de een is niet altijd goedkoper dan de ander (ook al zeggen ze dat wel). Let bijvoorbeeld op dat je bij Agoda vaak nog belastingen en extra kosten betaalt. Dus rondkijken en vergelijken kan (veel) geld schelen. Daarnaast hebben deze sites vaak een spaarprogramma of extra kortingen voor bestaande klanten. Dus maak een account aan op deze sites, zodat je de kortingen te zien krijgt. Ga in ieder geval niet op de bonnefooi naar een hotel, want dan betaal je altijd meer.

Tip 6: Reis met meerdere mensen

Budgettips de top bereikt
De ideale groepsgrootte om geld te besparen.

Om kosten te delen reis je het beste niet alleen. De meest ideale groepsgrootte is 4 personen, zodat je accommodaties, vervoer, eten en drinken met elkaar kunt delen. Als je met 4 personen komt, kun je vaak ook nog wat onderhandelen over de prijs. Dat bespaart je dus nog eens extra geld.

Groepen van meer dan 4 personen kan wel, maar dan kun je soms niet in hetzelfde hotel overnachten of is de bus vol, waardoor je los van elkaar moet reizen. Daarnaast zie je bij grotere groepen vaak meer discussies over wat je wilt gaan doen, waar je heen wilt, etc. En dat gaat vaak ten koste van de vakantievreugde. Sowieso is een even aantal altijd beter dan een oneven aantal.

Tip 7: Onderhandel

Budgettips onderhandelen
Onderhandelen is niet moeilijk.

Een andere goede tip om geld te besparen is onderhandelen. In toeristische gebieden is dit bijna altijd mogelijk, waar ter wereld je ook bent! Ik heb onderhandeld voor eten, souvenirs, accommodatie, bustickets en meer. Maar wat is het geheim van goed onderhandelen? De nummer één regel is ‘Wees vriendelijk’. Een glimlach maakt het verschil. Het is belangrijk dat de persoon met wie je onderhandelt je aardig vindt en uiteindelijk bereid is je te helpen.

Een aantal praktische tips:

  • De weglooptechniek is bij iedereen wel bekend. Loop weg in de hoop dat je een betere prijs wordt toegeschreeuwd.
  • Controleer altijd verschillende plaatsen en doe je onderzoek om een ​​globaal gevoel voor de prijs te krijgen.
  • Wanneer je winkelt, neem dan niet teveel geld mee! De kans is groot dat de prijzen stijgen zodra ze grote bankbiljetten zien. Daarnaast kun je niet te veel geld uitgeven, als je het niet bij je hebt. Het is dus ook ter bescherming van jezelf.
  • Probeer niet teleurgesteld te zijn als je eenmaal een deal hebt gesloten. Het is verleidelijk om te denken: “Ow, ik had misschien wat verder naar beneden kunnen gaan”, dat heeft geen zin in. Vraag jezelf af hoeveel het je waard is en wees gewoon blij dat je een deel van de prijs hebt onderhandeld, en geef de eigenaar misschien een beetje extra winst!
  • Wees ook niet teleurgesteld als het niet gelukt is om tot een deal te komen of als de persoon met wie je onderhandelt heel verontwaardigd doet dat je alsnog niet wilt kopen. Dit is vaak een tactiek van de persoon om op je gemoedsrust in te spelen. Zodra je wegloopt, is hij of zij je waarschijnlijk alweer vergeten. Dat doe jij beter ook. Het onderhandelen is een spel en zo moet je het ook zien.
  • De laatste tip: wees niet verlegen, je kunt het altijd proberen!

Tip 8: Denk in lokale valuta

Budgettips geldzaken
Zet die Euro’s uit je hoofd en denk in Bahts, Rupees of Dollars.

Om te besparen tijdens het reizen, is het belangrijk om te denken in de lokale munteenheid. Vooral als je door een land reist waar de prijzen lager liggen dan in West-Europa, dan is het verleidelijk om alle prijzen naar Euro om te rekenen. Omdat je denkt dat alles zo goedkoop is, kies je snel voor een duurder drankje of een luxere hotelkamer. Daar is uiteraard niets mee, maar je geeft wel meer geld uit dan noodzakelijk is. Het geld dat je bespaard kun je weer gebruiken voor andere dingen of meer vakantie. Ben je op een nieuwe locatie? Vraag dan de eerste paar dagen aan mensen wat je zou moeten betalen voor een hotelkamer, eten, lokaal vervoer etc., zodat je een globaal idee hebt van de lokale kosten. Zo weet je vrij snel of je te veel betaald voor iets, of niet. Zo maak je ook zo snel mogelijk de waarde van de lokale valuta eigen. Zo denk je misschien wel 2x na voordat je 100 Baht uitgeeft, maar 3 euro (+/- 100 Baht) is zo uitgegeven..

Tip 9: Eten

Budgettips op de markt
Eet waar de locals eten en je bespaart veel geld.

Een van de beste tips om goedkoop, lokaal eten te vinden is om taxichauffeurs te vragen waar zij eten. Taxichauffeurs eten vaak buiten de deur, dus zij kennen de beste lokale plekjes en ze weten meestal welke laat open zijn.

Daarnaast wissel je uiteten gaan het best af met het eten uit een supermarkt (afhankelijk van je bestemming kan dit juist duurder/goedkoper zijn). En ga je vooral op zoek naar lokale producten. Geïmporteerde producten zijn bijna altijd duurder dan de lokale varianten. Dat geldt ook voor lokale/buitenlandse restaurants.

Tip 10: Reis langzaam

Budgettips reis langzaam
Langzaam reizen betekent langer reizen.

Wil je liefst zo lang mogelijk op reis zijn? Dan is het belangrijk om niet te snel van de ene naar de andere plek te reizen. Hoe langer je op 1 plek verblijft, hoe minder geld je per dag besteedt. Overweeg bijvoorbeeld om een week of zelfs een maand op 1 plek te blijven. Ten eerste bespaar je veel op reiskosten, ten tweede leer je steeds beter waar je goedkoop kunt eten en drinken en hoe je optimaal het lokaal vervoer gebruikt en ten derde kun je vaak een lagere prijs krijgen bij een langer verblijf in een accommodatie.

Wil je een excursie doen? Doe dat dan niet in de eerste dagen op een nieuwe plek, maar praat met andere toeristen of lokale mensen. Misschien kennen zij zelfs alternatieven die leuker en goedkoper zijn!

One thought on “De 10 beste bespaartips voor een verre reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *