Vliegen bij zonsondergang met wolken

4 tips om je vliegreis goed voor te bereiden

Vliegen kan best stressvol zijn, helemaal als je het niet op regelmatige basis doet. Gelukkig helpt een goede voorbereiding om het overzicht te behouden en de stress te verlagen. We geven je daarom enkele tips over wat je het beste voorafgaand aan je reis naar de vliegveld kunt regelen zodat je zorgeloos het vliegtuig in kunt stappen.

Parkeerplaats reserveren

Iets wat soms vergeten wordt, maar wat er zeker voor zorgt dat je zorgeloos naar de luchthaven kunt vertrekken: het reserveren van een parkeerplaats op de luchthaven. Dit kun je een dag van tevoren doen, maar ook langer van tevoren. Doe je dit minimaal 2 weken van tevoren, dan is de kans groot dat de prijs lager is dan last-minute reserveren. Een auto parkeren Brussel Airport bijvoorbeeld kun je ter plaatse doen bij één van de officiële parkings, maar hier ben je dan wel bizar veel geld aan kwijt. Dit geld besteed je natuurlijk veel liever aan een diner in de zon.

Door vooraf online parkings te vergelijken, kun je een veilige en betrouwbare parkeerplaats uitkiezen voor een goede prijs. Tevens kun je soms kiezen voor een extra service, zoals valetservice waarbij je uitstapt bij de terminal en je auto voor je wordt geparkeerd. Tegen een meerprijs kun je soms ook je auto laten wassen. Zo is deze weer helemaal netjes als je terugkeert van vakantie.

Regels voor ruim- en handbagage

Koffers voor op reis

Controleer nog even goed bij de betreffende luchtvaartmaatschappij hoe groot je koffer mag zijn en ook hoeveel deze maximaal mag wegen. Zo voorkom je hoge kosten bij het inchecken van je bagage wanneer deze toch te zwaar blijkt te zijn. Er gelden strenge regels over het meebrengen van vloeistoffen in je handbagage. Vloeistoffen, spuitbussen en crèmes mogen alleen in kleine hoeveelheden van maximaal 100 mililiter meegenomen worden. Deze dienen samen verpakt te worden in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje.

Maak een planning

Dit klinkt misschien overbodig, maar het werkt rustgevend als je een simpele planning maakt. Dit hoeft echt geen uitgebreid schema te zijn. Het gaat er meer om dat je de tijden opschrijft dat het vliegtuig vertrekt, vanaf hoe laat je kunt inchecken en wanneer je dan het beste op de luchthaven kunt zijn. Vaak wordt 2,5 tot 3 uur voor vertrek van de vlucht aangeraden om op de luchthaven te zijn. Gun jezelf die rust voor vertrek door ruim op tijd op de luchthaven te zijn. Bedenk een tijd dat je op de luchthaven wilt zijn en bekijk dan hoe laat je thuis moet vertrekken. Ga je vliegen met kinderen? Dan is het verstandig om nog wat extra tijd in de plannen, zodat je zeker niet in tijdnood komt.

Kinderen vinden vliegen vaak heel leuk

Handbagage inpakken

De handbagage mag je meenemen in het vliegtuig en bestaat uit een handtas of rugzak. Het is handig om deze zo efficiënt mogelijk in te pakken met producten die je vliegreis aangenamer maken. Neem bijvoorbeeld oogdruppels en lippenbalsem mee. De lucht in een vliegtuig is erg droog en zeker op langere vluchten kan je hier last van krijgen. Als je reisziekte hebt of last van je oren krijgt tijdens het vliegen, kun je tabletjes tegen reisziekte en oordopjes meenemen de speciaal zijn gemaakt voor vliegen. Om verveling tegen te gaan kun je een boek of puzzelboek meenemen. Voor lange vluchten kan het fijn zijn om zelf een dekentje en een (nek)kussen mee te nemen en ook een oogmasker is fijn als je onderweg wilt slapen.