Ramayana voorstellingen in Kochi

Zuid-India met kinderen? Een bezoek aan Fort Kochi en Alleppey

India met een kind van 3 jaar? Is dat wel verstandig? Dit vroeg ik me af tijdens het plannen van onze reis… Maar India is groot. Zo maakt het een groot verschil of je Noord- of Zuid-India bezoekt. Na heel veel wikken en wegen besloten we de provincie Kerala in Zuid-India te bezoeken. Onze ervaringen in Kochi en Alleppey en alle tips lees je hier.

Fort Kochi

Het gezellige centrum van Fort Kochi met tuktuks en vele restaurantjes
Het gezellige centrum van Fort Kochi met tuktuks en vele restaurantjes.

Fort Kochi is alles behalve wat ik van India had verwacht. Wat een sfeervol stadje is dit! Het staat vol met oude koloniale gebouwen, gevuld met hippe cafeetjes, leuke winkeltjes en overheerlijk Indiaas eten! Oh, ik had niet gedacht dat ik Dosa en Appam (rijst pannenkoekjes) zo lekker als ontbijt zou vinden. En niet te vergeten Idli, witte ronde platte cakejes met een beetje een zurige smaak. Ze worden gemaakt van gefermenteerde rijst en linzenbeslag en dan gestoomd. Dit eet je met een overheerlijke Indiase curry of Dal. Samen met een Indiase thee of terwijl Masala Chai is dit een must try wanneer je in Kerala bent! De Indiase vrouwen dragen de mooiste Sari’s en de mannen zien er vaak goed gekleed uit in hun overhemd. Er rijden heel wat mannen op vintage motoren van het merk Royal Enfield, deze lijken zo uit de jaren ’60 te komen. In Fort Kochi zijn veel bezienswaardigheden, waardoor je je er gerust een aantal dagen kunt vermaken.

Chinese vissersnetten

Chinese vissersnetten in Fort Kochi, India
De Chinese vissersnetten in Fort Kochi.

Deze bekende Chinese vissersnetten vind je in India alleen in Kerala en Kollam. De netten zijn geïntroduceerd door de Chinese ontdekkers. Wanneer je in Fort Kochi bent, kom je ze vanzelf tegen zodra je richting het water loopt. Ze zien er uit als stellages van wel 10 meter hoog. Een andere naam voor de Chinese vissersnetten is een stationary lift net, het zijn aan wal gefixeerde installaties. Als je in de vroege ochtend komt, kun je de vissers met een man of 6 aan 1 stellage aan het werk zien. Er is aardig wat kracht voor nodig om de netten met enorme hoeveelheden vis uit het water weer omhoog te hijsen, een bijzonder spel om te aanschouwen. Als je gelukt hebt, zie je er nog ergens een in bedrijf wanneer de zon onder gaat. Dit zorgt voor erg sfeervolle foto’s.

Als je aan het einde van de dag komt, is het leuk om gelijk over de boulevard te lopen. Dit is het verzamelpunt van de lokale mensen. Er zijn dan ook snacks en drankjes in diverse stalletjes te vinden. Hier kun je je rustig een avondje vermaken.

Ramayana voorstelling in het Kerala Kathakali Centre

De acteurs maken elkaar op voorafgaand aan de Ramayana voorstel in Fort Kochi, India
Tip: kom een uur voordat de Ramayana voorstelling begint, zodat je de acteurs elkaar kunt zien opmaken.

In het Kerala Kathakali Centre vindt elke avond een bijzondere culturele voorstelling plaats, een vorm van klassieke kunst, gebaseerd op het Hindoeïstische Ramayana verhaal. Het is een combinatie van drama en dans met indrukwekkende gebaren en oogbewegingen. Het is de moeite waard om er eerder te zijn dan de voorstelling begint. De acteurs zijn zich zelf namelijk op het podium aan het opmaken, wat min of meer een uur in beslag neemt en wel indrukwekkend is! Wat wij bijzonder vonden tegenover andere voorstellingen die gebaseerd zijn op het Ramayana verhaal, wat je in diverse Zuid-Aziatische landen tegenkomt, is dat hier alle bewegingen die de acteurs maken uitgelegd worden. Om alle choreografie en gebaren te kennen, moet je eerst een studie van 12 jaar volgen. Ook worden er mooie sjablonen van zand op de grond gemaakt, deze sjablonen kun je na afloop ook kopen, een leuk souvenir.

De Joodse wijk

De tuktuk is het vervoersmiddel in Fort Kochi
De tuktuk is het vervoersmiddel in Fort Kochi.

De Joodse wijk is niet alleen belangrijk om zijn of haar synagoge. Het is een sfeervolle wijk met in de oude koloniale gebouwen veel souvenir winkeltjes met antiek, houtsnijwerk, kunst en kruiden. Ook vind je hier een aantal hippe, kunstzinnige cafeetjes en restaurantjes. De leukste manier om van de ene plek naar de andere plek te komen is op de lokale manier, per tuktuk. Wandel ook zeker de sfeervolle straatjes van Synagogue Lane en Jew Town Road en geniet van een verse koffie, lassie of lunch!

Tip: Kochi staat ook bekend om zijn traditionele Ayurvedische massages. Laat je verwennen in een van de salons.

De ferry of metro naar het vaste land

wil je je vervoeren zoals de locals doen? Neem dan is het openbaar vervoer, zoals de ferry of metro. Vanaf Fort Kochi is het erg eenvoudig om bijvoorbeeld een ferry te pakken naar het vaste land. Dit is ook de snelste manier om van Fort Kochi naar het vaste land te komen. Hier kun je even rond slenteren over de lokale markt en daarna bijvoorbeeld een metro pakken richting bijvoorbeeld Lulu Mall om nog wat inkopen te doen.

The bekendste en meest gebruikte ferry stop in Fort Kochi is de Customs Jetty. Elke 10 tot 25 minuten tussen 5.55 uur tot 21.50 uur (check altijd even het huidige schema zodat je niet de laatste optie terug mist) vertrekt hier een ferry naar de Ernakulam Jetty, waar je zon 20 minuten later aankomt. Een enkele reis kost je ₹3 or ₹4, omgerekend zo’n 4 of 5 eurocent.

Dutch Palace en andere bezienswaardigheden

Het Nederlandse Fort in Kochi, India
De Dutch Palace is eigenlijk gebouwd door de Portugezen.

Er zijn nog wat Nederlandse erfstukken terug te vinden in Fort Kochi. Een daarvan is bijvoorbeeld het Mattancherry Palace, ook bekend als het Dutch Palace. Eigenlijk wel een bijzondere naam omdat het oorspronkelijk gebouwd is door de Portugezen, als cadeautje aan de koning destijds in 1555. Later is het gerenoveerd door de Nederlanders en daaraan dankt het zijn huidige naam. Het is leuk om hier toch even een kijkje te nemen en dit te combineren met een bezoek aan het nabij gelegen Jew Town (zie hierboven).

De oudste Nederlandse begraafplaats in India, met 104 tombes, is ook gelegen in Fort Kochi. Helaas kun je er niet zomaar meer binnen lopen. Maar indien je toch graag een kijkje wilt nemen, kun je een afspraak maken bij de St Francis church.

De St. Francis Church is een belangrijke kerk in de geschiedenis van Fort Kochi. Oorspronkelijk gebouwd door de Portugezen, maar ook overeind blijven staan toen de Nederlanders in Kerala arriveerden, als een van de weinige kerken destijds. Daarna kwamen de Britten en die hebben de architectuur nog wat aangepast tot aan zijn huidige looks. De beroemde ontdekker Vasco-da-Gama werd hier begraven. Inmiddels ligt hij hier niet meer, maar zijn plek is nog duidelijk gemarkeerd.

De Santa Cruz Cathedral is ook zeker een bezoek waard. Het is een van de 8 basilica’s in India en dateert uit de 16de eeuw toen de Portugese missionarissen in India arriveerden. Deze kerk is erg goed onderhouden en wordt nog veel gebruikt, onder meer voor trouwerijen die vaak op zondag plaats vinden. Dus mocht je er toevallig op een zondag zijn, wie weet vang je dan een glimp op van een Indiaas bruidspaar!

Alleppey

Met een boot door de backwaters van Alleppey, India
Een niet te missen hoogtepunt in Zuid-India: een tweedaagse tocht per traditionele boot door de backwaters van Alleppey.

Als je naar Fort Kochi gaat, maak dan ook zeker tijd voor een tocht per boot door de backwaters van Alleppey! Dit kun je gewoon 1 dag doen, maar leuker is om 1 of meerdere nachten te varen en dus op zo’n mooie houten boot te overnachten. De bemanning maakt heerlijk Indiaas eten voor je klaar en je hoeft alleen maar te genieten!

Indian Coffee House

Wil je echt een keer eten onder de lokale mensen? Door heel India vind je diverse locaties van het Indian Coffee House. Wij kregen deze tip zelf ook van een lokale dame en we hebben echt overheerlijk gegeten voor heel weinig geld. Verwacht geen sfeervol restaurant, maar echt een lokale ervaring met goed Indiaas eten! Het is misschien zoiets als onze lokale snackbar, maar toch net anders…

Conclusie: India met kind(eren)?

Kind bestuurt de boot in de backwaters van Alleppey, India
Onze zoon bestuurt de boot in de backwaters van Alleppey.

Deze tips zijn natuurlijk niet alleen voor reizigers met kinderen. Heb je ze wel, neem ze dan gerust mee 🙂 Onze zoon vond het allemaal erg leuk, van het helpen besturen van de boot tot het bezoeken van de highlights per tuktuk. In Kochi kun je eigenlijk krijgen wat je nodig hebt, al moet je soms even naar een grotere supermarkt in bijvoorbeeld de Lulu Mall.

We waren zelfs onder de indruk van de goede gezondheidszorg! Onze 3-jarige werd behoorlijk ziek, maar we werden bijzonder goed geholpen door een kinderarts in het VPS Lakeshore Hospital. We hebben nog nooit zo’n fijne en goede arts gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *