De zonsopkomst bij de Bromo vulkaan

De mooiste plekken op het Indonesische eiland Java

In het hart van Indonesië ligt Java (Indonesisch: Jawa). Java kent onder meer de drukste metropolen van Zuidoost-Azië met een uitzinnig nachtleven en actieve vulkanen, waarvan de vruchtbare hellingen bezaaid zijn met glooiende rijstvelden en kleine dorpjes.

Met meer dan 130 miljoen inwoners op een oppervlakte zo groot als Griekenland, is Java één van de meest bevolkte plaatsen op deze planeet. Geen wonder dat Java in de loop van de geschiedenis het politieke en economische epicentrum van Indonesië is geworden. Administratief is Java samengesteld uit drie provincies – West Java (Jawa Barat), Centraal Java (Jawa Tengah) en Oost-Java (Jawa Timur).

1. Jakarta

Gedoeng Jasindo, historisch gebouw in hartje Jakarta
Gedoeng Jasindo, historisch gebouw in hartje Jakarta

Jakarta wordt door veel toeristen overgeslagen en dat kunnen we best begrijpen. Jakarta is één van de meest bevolkte steden ter wereld, en dus altijd druk. Files horen bij Jakarta als molens horen bij Nederland. Echter, de oude binnenstad van Batavia heeft ook een fascinerende en rijke geschiedenis. De stad werd gebouwd rond de oude haven van Sunda Kelapa, waar veel koloniale gebouwen nog in goede staat verkeren. Eén van de belangrijkste plaatsen om te bezoeken is het Maritiem Museum dat je terugvoert naar de oude dagen. Veel van de architectuur en delen van de stad hebben een band met de Nederlandse koloniale tijd. Het nationale museum van Jakarta bevindt zich op het Merdeka-plein, aan de voet van het nationale monument. Met zo’n grote bevolking zal je vele religies, culturen en etnische groepen in harmonie zien leven.

Tip: blijf geen dagen in Jakarta hangen. Bezoek de hoogtepunten in 1 of 2 dagen en reis dan verder per trein of vliegtuig.

2. Bandung

Bandung, het Parijs van Java
De omgeving van Bandung, het Parijs van Java, kent veel groen.

De hoofdstad van West-Java is Bandung, na Jakarta en Surabaya de derde stad van Indonesië. Tijdens de Nederlandse koloniale tijd stond de stad bekend als het Parijs van Java, vanwege de gelijkenis met de Europese stad. Eén van de belangrijkste magneten in de stad is de Jalan Cihampelas voor zijn goedkope jeans en andere moderne kleding. Langs Jalan Asia Afrika en Jalan Braga vind je verschillende overgebleven koloniale gebouwen in Art Deco-stijl. Een ander gebied met veel koloniale huizen tref je bij Gedung Sate, genoemd naar een van de beroemdste gerechten van Indonesië – Satay.

3. Jogjakarta

Vertier op Alun-Alun Kidul in Jogjakarta
Vertier op Alun-Alun Kidul in Jogjakarta.

Jogjakarta (of Yogyakarta), kortweg Yogya, is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Indonesië. De stad is de hoofdstad van de ‘speciale regio Yogyakarta’, in Zuid-Java. De stad is het centrum van onderwijs, klassieke kunst en cultuur zoals muziek, poëzie en poppenspel. De bruisende stad heeft een bevolking van ongeveer een half miljoen mensen en biedt een breed scala aan toeristische voorzieningen.

Nabij Jogjakarta vind je 2 bijzondere bouwwerken, de Borobudur en de Prambanan. De Borobudur is de grootste boeddhistische tempel op aarde en bevindt zich in centraal Java. Gerestaureerd in 1970 met de hulp van UNESCO, bestaat de tempel uit zes vierkante platforms met daarop drie cirkelvormige platforms. Het is versierd met niet minder dan 2.672 reliëfpanelen en heeft 504 Boeddhabeelden van verschillende soorten. De hoofdkoepel bevindt zich in het midden van het bovenste platform en is omgeven door 72 stoepa’s met elk een Boeddhabeeld.

De Prambanan-tempel wordt ook Rara Jonggrang-tempel genoemd. Dit is de grootste hindoetempel in Indonesië en één van de mooiste tempels in Zuidoost-Azië. De hoogte van de hoofdtempel is 47 meter, omringd door kleinere tempels.

4. Malang

De gekleurde huizen van Malang
De gekleurde huizen in Malang zijn een nieuwe trekpleister voor lokale en internationale toeristen.

De tweede stad in Oost-Java is Malang, dat ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Surabaya ligt. Ongeveer een miljoen mensen noemen Malang hun thuis. De stad staat bekend om zijn mildere klimaat in vergelijking met de kustgebieden van Java. Malang heeft erg veel bezienswaardigheden. Sommige hiervan zijn de stranden van Balekambang, de Boulevard Ijen en de botanische tuinen van Purwodadi.

Tip: bezoek de wijk met de gekleurde huisjes, Warna Warni, een bijzonder lokaal project. Bij voorkeur bezoek je deze wijk op een doordeweekse dag, in het weekend is het er vaak erg druk met lokale toeristen.

5. Mount Bromo

De zonsopkomst bij de Bromo vulkaan
De zonsopkomst bij de Bromo vulkaan is een van de mooiste op aarde.

Mount Bromo is wereldberoemd om zijn unieke zonsopgang op de vulkaan. Je kijkt hier op de krater vol rook en geniet van de adembenemende zonsopgang boven op de vulkaan. Er zijn veel activiteiten te doen in de omgeving, zoals kamperen, paardrijden naar de zee van zand of een trekking. Het gebied is al lang bewoond door de Tenggerese bevolking. Wat de Tenggerese zo uniek maakt, is dat ze hun sterke gebruiken en cultuur hebben behouden zonder door de buitenwereld te worden beïnvloed.

6. Kalibaru

Kalibaru is een klein heuveldorp dat ideaal is als uitvalsbasis voor reizigers die de nabijgelegen plantages willen bezoeken waar de boeren koffie, kruidnagel en andere producten verbouwen. In het zuiden ligt het nationale park van Meru Betiri. In het noorden ligt Gunung Raung, één van de meest actieve vulkanen van Java.

Wil je zelf het mooiste van Java ontdekken, maar geen tijd en zin om alles zelf te regelen? Neem dan eens een kijkje bij AsiaDirect. Zij organiseren individuele rondreizen op maat, met laagste prijsgarantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *