Een wandeling door de bergen met kind in de draagzak

Tips voor reizen met kleine kinderen

Hulpmiddelen voor op reis

Reizen met kinderen is heel erg leuk, alleen heb je niet altijd de middelen die je thuis voor je kind hebt. Helaas kun je ook niet alles meenemen. Dus hoe pak je dat aan? Op basis van onze eigen ervaring, geven we je een aantal tips over hulpmiddelen en weetjes die handig zijn bij het voorbereiden van je reis met (kleine) kinderen.

1. Kinderstoel

Afhankelijk van waar je reist en hoe luxe, zal er ter plekke wel of geen kinderstoel aanwezig zijn. In toeristische gebieden met westerse restaurantjes heb je kans dat er een kinderstoel aanwezig is. Maar ga je iets meer van de gebaande paden af, dan is dit vaak niet het geval. Er zijn opvouwbare, stoffen kinderstoelen van diverse merken op de markt, zoals de Mini monkey minichair, de Totseat en Sack’n Seat. Die laatste hebben wij zelf en die bevalt erg goed. Hij is compact, licht en ideaal om je kind vast te zetten op een stoel. 

2. Draagzak

Met de draagzak op vakantie
Een draagzak is ideaal voor het maken van een wandeling door de natuur.

Toen wij naar Zuidoost-Azië emigreerden, hadden we er goed over nagedacht welke buggy we mee wilden nemen: liefst niet te groot, eentje waarvan je de zitting naar je toe kan zetten om de kleine goed in de gaten te houden, genoeg bescherming biedend tegen de zon etc. Ondanks al het onderzoek, bleek de buggy zeker niet altijd de oplossing te zijn. Vaak zijn de stoepen, als die er al zijn, onbegaanbaar met een buggy. Ik kwam er dus al snel achter dat een draagzak in dat soort gevallen toch de manier is om je kind mee te nemen. Er zijn tegenwoordig veel soorten te verkrijgen. Onze tip is om naar een draagconsulent te gaan om te kijken welke ergonomische draagzak bij jullie als ouders en vooral bij jullie kind past. Met name in warme landen is een draagzak met ‘mesh’ aan te bevelen, zodat het dragen voor kind en papa/mama niet te warm wordt. Ook kan het prettig zijn om een drager te hebben waarbij je je kind voor op je buik kan dragen, maar ook op je rug. Voor de rest moet je goed kijken naar welke drager bij je eigen postuur past en welke bij je kind.

3. Buggy

Hierboven heb ik het al kort gehad over hoe lastig het kan zijn de juiste buggy te vinden. Vaak is het ook de vraag of je nou wel of geen buggy mee wilt nemen op reis. Dit hangt onder andere af van wat voor reis je gaat maken. Ga je met een bus mee of heb je privé vervoer, dan zou ik zeker een buggy meenemen als je deze thuis ook veel gebruikt. Onze zoon zit graag in de buggy tijdens onze reizen om bijvoorbeeld een middagdutje te doen of als we ’s avonds ergens uiteten gaan. Wat wij ideaal vinden is een buggy die je zo klein op kunt vouwen dat hij ook mee in het vliegtuig mag als handbagage. De babayzen Yoyo is zo’n buggy én erg populair onder reizigers en expats. Uit ervaring kunnen we zeggen dat deze ideaal is en dat we niet meer zonder zouden willen. Tegenwoordig zijn er meerdere buggy’s verkrijgbaar die zo compact zijn en dus ideaal voor op reis.

Tips voor onderweg

1. Luiers

Ga je 2 weken op reis? Dan kun je misschien genoeg luiers van thuis meenemen. Maar zo niet, dan zijn er eigenlijk overal wel luiers te vinden. Baby’s vindt je immers overal wel. De vraag is alleen of je de juiste maat kunt vinden, hetzelfde comfort en voor welke prijs. Dit is erg verschillend per land. Onze ervaring is dat vooral de grotere maten luiers soms lastig verkrijgbaar zijn. Ook zijn ze soms veel duurder dan dat wij gewend zijn. Maar wat erg kan helpen is om van tevoren al een beetje op internet te speuren wat voor luiers in het land dat je gaat bezoeken verkocht worden, waar ze te koop zijn en welke populair zijn.

2. Voeding

Lokaal eten in Thailand
Lokaal eten kan een hele uitdaging zijn met (kleine) kinderen.

Hetzelfde geldt voor voeding. Is je kind gewend aan een bepaald soort voeding, probeer deze dan wel zoveel mogelijk mee te nemen. Goede voeding is belangrijker, dan het soort luier dat ze dragen. In veel landen vind je knijpfruit of potjes groente en/of fruit. Het aanbod kan wel veel kleiner zijn en de smaak of structuur anders dan dat je kind gewend is. Een voordeel van tropische landen is dat er vaak veel vers fruit te krijgen is, wel even zelf schillen en schoon water gebruiken!

Tip voor als je heet water nodig hebben voor het bereiden van voeding: wij nemen vaak een kleine thermosfles mee op reis. Deze kun je in het hotel vullen en gebruiken wanneer je het nodig hebt. Zo weet je zeker dat het drinkwater schoon is.

3. Gezondheid

In elk land komen weer andere bacteriën en ziekten voor dan in je thuisland. Van tevoren maak je uiteraard een afspraak bij de GGD voor een goed reizigersadvies en voor de benodigde vaccinaties. Maar kijk online ook eens waar de goede klinieken of ziekenhuizen op je reisbestemming zitten. Maak hiervan een lijstje met adressen en telefoonnummers en stop deze in je portemonnee. Zo weet je waar je terecht kunt, indien het nodig mocht zijn. Een andere tip: in Nederland maken we voornamelijk gebruik van paracetamol in zetpilvorm bij kinderen. Onze ervaring is dat dit in het buitenland vaak niet te krijgen is. Neem dus een voorraadje mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *