Piramides van Giza met Sphinx

Top 10 Bestemmingen in Egypte

Niet veel mensen hebben Egypte bovenaan hun bucketlist staan. Dat is eigenlijk best vreemd, want Egypte heeft enorm veel te bieden. Het land is uniek en divers. Als je een reis naar het land van de farao’s plant, dan zul je verrast worden door een enorme keuze aan plekken die je niet mag missen.

Waarom Egypte? Misschien is Egypte wel hét land met de grootste verscheidenheid aan landschappen en must-sees. Als je geïnteresseerd bent in historie en natuurschoon en je je al kunt inbeelden hoe jij daar met een groep kamelen door de woestijn rijdt, bekijk dan deze lijst met 10 pekken die absoluut niet mag missen in Egypte.

1. De Vallei der Koningen

Egypte Vallei der Koningen Luxor

Nummer 1 op de lijst van mooiste plekken in Egypte staat de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen. Deze valleien zijn een must voor liefhebbers van Egyptologie. Hier vond Howard Carter in 1922 het graf van Toetanchamon. Het uitgestrekte gebied herbergt ook de graven van ongeveer 70 andere farao’s. Mis ook zeker de Tempel van Karnak en Tempel van Luxor niet als je in deze omgeving bent!

Tip: wil je veel van de plekken uit dit artikel zien tijdens 1 complete rondreis? Kijk dan eens naar de 20-daagse rondreis Egypte, woestijnen, Nijlvallei en Rode Zee van Djoser. Tijdens deze groepsrondreis door het Nijldal én Alexandrië bezoek je de belangrijkste piramides, tempels en grafcomplexen en eindig je op het strand aan de Rode Zee.

2. Aswan en Abu Simbel

Egypte Abu Simbel
Abu Simbel

In Aswan vind je niet alleen bijzondere tempels, zoals de niet te missen tempel van Philae. Ook kun je hier mooie wandelingen langs de Nijl maken of een overtocht per traditionele boot (Felouca) naar het eiland Elephantina. Een bezoek aan het Nubische dorp en de Aswan High Dam zijn ook de moeite waard.

Als je eenmaal in Aswan bent, mag je een bezoek aan Abu Simbel niet overslaan. Aan de westelijke oever van het Nassermeer, ongeveer 230 km ten zuidwesten van Aswan (ongeveer 300 km over de weg), liggen deze 2 uit rotsen gehouwen tempels, die deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed dat bekend staat als “Nubische monumenten”. Deze monumenten strekken zich uit van Abu Simbel tot Philae.

De tempels herdenken de overwinning van Ramses II in de slag bij Kadesh. Je vindt hier afbeeldingen van hem en zijn geliefde koningin Nefertari. Het complex werd in 1968 onder toezicht van een Poolse archeoloog, Kazimierz Michałowski, in zijn geheel verplaatst naar een kunstmatige heuvel. Dit werd gedaan om te voorkomen dat de tempels onder water zouden komen te staan ​​door de aanleg van het Nassermeer, dat gevormd werd na de bouw van de Aswan Dam op de rivier de Nijl.

3. De Witte Woestijn

Egypte Witte woestijn
De Witte Woestijn

Een van de allermooiste plekken van Egypte is de Westelijke Woestijn, die ook wel de Witte Woestijn wordt genoemd. Weinig plekken in Egypte, of zelfs op de wereld, zijn zo opvallend en uniek. Deze woestijn begint zo’n 50 km ten noorden van de Farafra-oase.

De karakteristieke witte/gele kleur van de krijtrotsformaties zijn ontstaan ​​door zandstormen in dit gebied. Als je een bezoek aan de Witte Woestijn brengt, mis dan niet de kans om er te overnachten. Er zijn weinig plekken waar de sterrenhemel zo goed zichtbaar is en wakker worden in dit maanlandschap zul je ook nooit meer vergeten.

4. Koraalriffen

Egypte koraafriffen vissen

Het maakt niet uit wanneer of met wie je Egypte bezoekt, je kunt Egypte niet verlaten zonder de kleurrijke koraalriffen te hebben gezien. Er zijn legio plekken om de onderwaterwereld duikend of snorkelend te ontdekken: El Gouna, Dahab, Marsa Salam, El Quseir, Sharm El Sheikh en meer.

5. Het Katharinaklooster

Egypt Saint Catherines monastery
Het Katharinaklooster

Het Katharinaklooster (Saint Catherine’s Monastery) mag niet ontbreken op de lijst met 10 mooiste bestemmingen in Egypte. Het klooster ligt op een prachtige plek in het hart van de Sinaï. Het werd gebouwd in opdracht van keizer Justinianus in de 6e eeuw na Christus. Pas in de 9e eeuw kreeg het de huidige naam ter ere van de heilige Catharina van Alexandrië, die in 310 na Christus stierf.

Tip: actieve reizigers kunnen in het holst van de nacht naar de top van de Sinaï-berg wandelen om vandaar de zonsopgang te bekijken. Een geweldige ervaring! Na de afdaling kun je dan het klooster bezoeken. Let wel op, de temperaturen kunnen hier bijzonder laag zijn (helemaal voor Egyptische begrippen). Kleed je dus goed aan!

6. Siwa Oasis

Egypte Siwa Oasis zonsondergang 2
Siwa Oasis

Een van de meest fascinerende gebieden van Egypte ligt op bijna 650 kilometer van Caïro: de oases van de westelijke woestijn. De mensen van Siwa spreken hun eigen taal en behoren tot de familie Amazigh (Berbers). De unieke en bijzondere cultuur is intact gebleven, doordat het gebied lange tijd geïsoleerd bleef van de rest van het land. De snelweg naar Marsa Matruh werd pas in de jaren 80 aangelegd.

De beste manier om deze vredige oase te verkennen is per fiets! In deze buurt vind je verschillende andere hoogtepunten, zoals warmwaterbronnen, waar je zelfs in de koudste maanden kunt ontspannen en opwarmen en Shaly, een ruïne stad dat was gebouwd met lokaal zout.

Tip: als je jezelf wilt isoleren en maximaal van de rust van deze omgeving wilt genieten, raden we Taziry aan, een duurzaam eco-resort gebouwd met lokale materialen, zonder elektriciteit (verlicht met door hen geproduceerde kaarsen), waar je kunt genieten van uitstekend lokaal geproduceerd voedsel en een adembenemend uitzicht. Vergeet geen muggenspray mee te nemen!

7. De hoofdstad Caïro

Egypte Cairo stad moskee
Caïro

Een bezoek aan de hoofstad Caïro is best vermoeiend, omdat er veel te zien is en het overal druk is. Er is echter zoveel moois en bijzonders te zien, dat Caïro niet mag ontbreken in deze lijst. De hoogtepunten zijn o.a. de Saladin Citadel, de Khan El Khalili-markt en de Ibn Tulun-moskee. De grootste concentratie aan monumentale plaatsen vind je rond ‘Sharia el Muizz Al Deen’, de hoofdstraat door de oude stad Fatimid.

We raden aan om de Saladin Citadel in de ochtend te bezoeken, gevolgd door een aantal moskeeën, zoals de Sultan Hasan en El Rifa’i moskeeën en de eerder genoemde Ibn Tulun. De een is nog mooier dan de ander. De avond kan je dan doorbrengen op de Khan el Khalili markt.

8. De piramides van Giza en Saqqara

Egypte Giza
De Piramides van Giza: v.l.n.r. Piramide van Mykerinos, Piramide van Chefren en Piramide van Cheops (ook wel bekend als de “Grote Piramide”).

De 3 Piramides van Giza (Gizeh) mag je uiteraard niet overslaan bij een bezoek aan Egypte. Maar ze zijn niet de enige die je niet mag missen, heb je ooit gehoord van Saqqara? Hoewel deze plaats minder bekendheid geniet, geloven sommigen dat Saqqara vanuit archeologisch oogpunt zelfs belangrijker is dan de necropolis van Giza.

Egypte Saqqara piramide
Trappiramide van Djoser in Saqqara

De meest bekende piramide van Saqqara is de trappiramide van Djoser, een van de eerste complexen die volledig in steen werd gebouwd. De constructie van later gebouwde piramides, zoals die van Giza, zijn gebaseerd op die van de Piramide van Djoser. De Piramide van Djoser was de eerste die verschillende mastabes (graven met een rechthoekige basis) op elkaar plaatste waarmee de piramide werd gevomd.

9. Het Egyptisch Museum in Caïro

Het Egyptisch museum in Caïro
Het Egyptisch museum in Caïro

Het Egyptisch Museum op het Tahrirplein is eenvoudig te vinden en valt op door zijn onmiskenbare roze kleur. Het is een onmisbare stop in Caïro. Sinds 1902 herbergt het de grootste archeologische collectie ter wereld met ongeveer 120.000 artefacten.

De tentoongestelde voorwerpen dateren uit een periode variërend van het begin van het Oude Rijk (ongeveer 2700 voor Christus) tot de Grieks-Romeinse periode. Op de begane grond kun je de geschiedenis van Egypte terugvinden. Het is aan te raden om de route vanaf de gang rechts van de ingang te starten en in een cirkelvormige richting verder te gaan.

Op de eerste verdieping vind je thematische tentoonstellingen: een kamer met de inhoud van het graf van Toetanchamon, waaronder zijn grafmasker en een kamer gewijd aan de schat gevonden in het koninklijke graf van Tanis. Een ander hoogtepunt van het museum, de Kamer van de Koninklijke Mummie, bevat mummies van enkele van de belangrijkste oude Egyptische farao’s, waaronder die van Ramses II, Seti I en de heilige koningin van Egypte, Hatshepsut (apart ticket vereist).

10. Hanging Church (Al-Muallaqa) in Caïro

Niet ver van het Egyptisch museum vind je een complex van kerken, synagogen en moskeeën. Het gebied, genaamd El Fustat, omvat ook de Amr ibn Al-A’as-moskee, de oudste moskee van Afrika.

De belangrijkste attractie van het gebied is de Al-Muallaqa (in het Engels Hanging Church). Deze naam is afgeleid van het feit dat het in de 4e eeuw voor Christus bovenop de muren van het Romeinse fort Babylon werd gebouwd. De kerk gewijd aan de Heilige Maagd Maria is een van de oudste Egyptische kerken.

Tip: kijk eens naar de 11-daagse rondreis Klassiek Egypte van YourWay2GO. Je boekt deze individuele rondreis al voor minder dan 700 p.p. Het voordeel van YourWay2GO is dat je de rondreis volledig om maat aan kan passen, zodat hij precies past bij jouw wensen. Let wel op: de vlucht naar Egypte is nog niet inbegrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *