Een kind kijkt door het vliegtuigraam

Tips voor vliegen met kleine kinderen

Steeds meer mensen durven het aan om ook met kleine kinderen een verre reis te maken. Twijfel je toch nog een beetje? Niet doen! In 2 artikelen geven we je tips aan de hand van onze eigen persoonlijke ervaring met reizen met een baby/peuter. In dit eerste artikel gaat het over vliegen met kinderen.

Als je een verre reis wilt maken, dan zit je al snel 10 uur of meer in het vliegtuig. Daar kun je behoorlijk tegenop zien. Het is per kind verschillend hoe ze er mee om gaan, maar als ouder zijnde heb je wel degelijk invloed. Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen om het in ieder geval zo leuk mogelijk te maken.

Tip 1: Ontspan, vliegen is leuk!

Kinderen vinden vliegen vaak heel leuk
Kinderen vinden vliegen vaak heel leuk. © jet-kids.com

Onze eerste tip is het allerbelangrijkst. Ontspan! Hoe relaxter jij bent, hoe fijner de vlucht zal zijn. Ik heb meerdere keren alleen met ons zoontje (vanaf 8 maanden oud) gevlogen tussen Nederland en Thailand. Ik zag enorm op tegen die allereerste keer. Probeer te bedenken wat het ergste is dat kan gebeuren? Misschien wil je kind niet stilzitten? Dan kun je een aantal rondjes heen en weer lopen door het vliegtuig en bijvoorbeeld af en toe een snack of drankje bij de steward of stewardess halen. Een stoel aan het gangpad is wel handig om te hebben, zodat je niet iedere keer je buurman of -vrouw hoeft te vragen of je er langs mag. Ben je bang dat je kind gaat schreeuwen? Dit is vervelend, maar dat komt veel vaker voor en zal vast niet de hele vlucht aanhouden. Blijf rustig en ga vooral niet stressen.

Veel kinderen vinden vliegen juist erg leuk! Probeer ze van tevoren al enthousiast te maken en lees bijvoorbeeld samen boekjes over vliegen.

Tip 2: Neem de buggy mee naar de gate

De vertrekhal
Neem de buggy mee naar de vertrekhal, dat scheelt je weer tillen.

Bij het inchecken word je vaak gevraagd of je de buggy direct wilt inchecken of dat je deze mee wilt nemen naar de gate. Zeg altijd dat je hem wilt meenemen. Je krijgt dan een bagagelabel aan de buggy en levert hem in vlak voordat je gaat boarden. Vaak moet je nog een heel eind lopen van de incheckbalie, langs de douane en de beveiliging naar de gate. Het voordeel is dat je de kleine dan niet hoeft te dragen als hij moe is. Een ander voordeel is dat je de buggy vaak bij het uitstappen van het vliegtuig alweer krijgt, zodat je de kleine er direct weer in kunt zetten. Dit is niet altijd zo, soms moet je de buggy ook van de band afhalen samen met de koffers. Vraag bij het uitstappen even waar je de buggy kunt vinden.

Tip 3: Snacks en kleine cadeautjes

Snacks en nieuw klein speelgoed hebben ons erg geholpen. Het eten in het vliegtuig is toch anders dan ze gewend zijn, helemaal als je een moeilijke eter hebt, zoals wij. Dus voldoende (gezonde) snacks is een belangrijk hulpmiddel, van knijpfruit tot aan vers fruit, rijstwafels, crackers, noem maar op.

Ook kreeg ik ooit eens de tip om wat kleine nieuwe speeltjes apart te verpakken. Nieuwe dingen vinden de meeste kinderen interessant en uitpakken is ook altijd leuk, dan is het weer net iets specialer. Zo zijn ze in ieder geval weer even zoet. Een andere favoriet bij ons zijn ‘dikkere’ stickers, ‘foam’ stickers, om mee te spelen. Ze kunnen ze overal opplakken en het fijne van deze stickers is dat ze ook makkelijk weer te verwijderen zijn i.t.t. gewone stickers .

Ons motto in het vliegtuig is ook dat bijna alles mag, dus willen ze voornamelijk filmpjes kijken, prima! Het is voor iedereen een bijzonder moment zo’n lange vlucht in het vliegtuig, dus proberen we er een echt feestje van te maken!

Tegenwoordig kun je ook aangeven of je een kindermaaltijd of een zoutarme maaltijd voor je kind wilt. Dit moet je wel vooraf reserveren. Dit kan vaak tijdens het online boeken van je vlucht of eventueel daarna.

Tip 4: lolly of melk tegen de oorpijn

Ben je bang voor oorpijn bij je kinderen door het verschil in druk? Dit kan met name tijdens het stijgen en dalen een probleem zijn, omdat er dan meer druk op de oren komt. Toen ons zoontje nog uit een fles dronk, zorgde ik altijd voor een warme fles melk (de stewardessen of stewards helpen je over het algemeen graag) tijdens het stijgen en dalen. Een fopspeen kan ook helpen en als ze wat ouder zijn iets waar ze op kunnen kauwen (gummi beertjes o.i.d.) of sabbelen zoals een lolly. Daarbij is het handig om altijd (kinder-)neusspray bij je te hebben en eventueel (kinder-)paracetamol. Ook bestaan er natuurlijk oordopjes die je bij de drogist kunt krijgen die kunnen helpen om het drukverschil te minimaliseren.

Tip 5: Hulpmiddelen voor comfortabeler vliegen

Handige hulpmiddelen bij het vliegen
Het CARES Airplane Safety Harness is een handige hulpmiddel voor tijdens het vliegen. © kidsflysafe.com

Er zijn tegenwoordig ook veel hulpmiddelen op de markt om het kind (en soms jezelf) comfortabeler te laten zitten of slapen. Heeft je kleintje een eigen stoel? Dan kun je er voor kiezen om een autostoel mee te nemen (let wel op dat deze tussen de stoel past). Ook zijn er opblaasbare voetensteunen die ter hoogte van de stoelzitting komen. Hiermee maak je eenvoudig een verlenging van je stoel, waardoor je een bedje maakt voor je peuter. Houd er wel rekening mee dat elke vliegmaatschappij zijn eigen regels hanteert en check altijd even wat is toegestaan.

Wat betreft de veiligheid tijdens de vlucht bestaat er ook het CARES Airplane Safety Harness van Kids Fly Safe. Het is een 5-punts-veiligheidsgordel voor kinderen tussen de 10 en 20 kilo. Wil je geen autostoel meenemen, maar je kind toch iets veiliger laten zitten, dan is dit zeker een aanrader. Sommige kinderen geeft het ook een rustig gevoel, doordat ze in eenzelfde soort gordel in de auto zitten.

Tot slot, vliegen is leuk! En mocht het even niet zo leuk zijn, het gaat voorbij, het is een korte ‘fase’!

Ben je ook benieuwd naar tips voor op reis? Lees dan onze blog: Tips voor reizen met kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *