De lokale bus

De ultieme budget reistip

In dit artikel onthullen wij de belangrijkste tip om heel veel geld te besparen als je een lange, verre reis wilt maken!

We krijgen behoorlijk wat e-mails van lezers met uiteenlopende vragen rondom het maken van een verre reis. De vraag die wij het meeste krijgen, is hoe je een verre reis bekostigt, helemaal als je van plan bent om langer op reis te gaan. Misschien wel een paar maanden, een jaar of zelfs meer! Dat kost toch bakken met geld?

De meest gestelde vraag: hoe bekostig je een lange, verre reis?

Luister goed, want we zullen je onze beste reistip onthullen om zo lang mogelijk te kunnen reizen. En het allermooiste van de deze (eenvoudige) tip is, dat je niet alleen heel veel geld bespaart, het levert je ook de meest authentieke reiservaring op. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar toch is het zo! Als er één geheim is, die je helpt bij om geld te besparen tijdens het reizen, dan is het: leef als een local.

Leef als een local
Leef als een local, maar hoe doe je dat als westerse toerist?

Dat klinkt eenvoudig toch? En dat is het ook, luister maar.

Het maakt niet uit in welk land je bent, ook al is dit het goedkoopste land op aarde, reizen is altijd duur als je reist en leeft als een toerist. Alle restaurants, hotels, reisbureau’s en chauffeurs willen hun graantje meepikken en proberen dus zo veel mogelijk te verdienen aan de rijke toeristen.

Leven als een local betekent niet alleen een hoop geld besparen, maar ook echt een land en zijn bewoners ervaren. Maar hoe leef je als een local? Kijk waar de locals gaan eten en wat zij bestellen van de menukaart. Eten zij de daghap, dan kun je vrij zeker zijn, dat dat gerecht goed en betaalbaar is. Zoek een vriendelijke local en vraag hem om tips waar je het best kunt eten en hoe je van A naar B kunt komen. Vraag hem dan ook meteen waar hij zijn bier koopt en misschien heeft hij zelfs tips waar te overnachten of biedt hij aan om bij hem op de bank te komen slapen. Terwijl jij drinkt als een local, geven de andere backpackers 3 keer zoveel uit aan te dure shooters in de toeristische bar of een wijntje op een veel te duur terras.

Heerlijk lokaal eten
Eet waar de locals eten.

Dat klinkt niet moeilijk, maar toch is leven als een local niet voor iedereen weggelegd. Je hebt zeker een stukje lef en een gevoel van avontuur nodig. Je moet misschien om 4 uur wakker worden en een stoel achterin een pick-up tussen een kip en een nieuwsgierige peuter delen. Je kunt ook achterover leunen in een busje met airconditioning, maar het extra geld dat je daarvoor betaalt kun je weer goed gebruiken om een tijdje langer te reizen. Daarnaast zie en spreek je weer lokale mensen die je extra tips geven om extra te besparen. Zo verzeil je in een omgeving die het reizen nog goedkoper maakt en waardoor je nog veel langer kunt reizen met hetzelfde budget.

Zoals we al aanstipten, leven als een local betekent ook een veel authentiekere manier van reizen. Dit is waar dat hele idee van toerist versus reiziger in het spel komt. Uiteraard is er helemaal niets mis met vakantie vieren, je dagen doorbrengen bij het tropisch zwembad, een goed boek lezen met een cocktail bij de hand, maar zie je het land dan echt? Waarom zou je de wereld rondreizen om iets te doen wat je ook in je eigen achtertuin of bij jou in de buurt kunt doen?

Wandel door kleine lokale dorpjes
Door als een local te reizen, kom je op plekken die anders verborgen blijven.

Echt authentiek reizen en leven als een lokale reiziger, is zoveel meer dan dat. Het is niet allemaal mooi wit zand en ongerept regenwoud. Het zijn ook die straten vol luidruchtige auto’s en brommers, mensen die in een vreemde taal naar elkaar schreeuwen en lokale eetstalletjes waar je je eten op een krakkemikkig plastic stoeltje opeet.

Leven als een lokale bewoner betekent ook dat je niet bang bent voor de minder perfecte delen en ongemakkelijke situaties van een land. Het betekent dat je die dingen opzoekt en ze ervaart met al zijn goede en slechte kanten.

Dus als je het lef hebt, probeer het eens. Sla dat mooie hotel over en ga in plaats daarvan couch surfen. Eet het straatvoedsel, ook al ben je daarvoor gewaarschuwd. Spring op een lokale bus, zelfs als je de taal niet spreekt. Het avontuur wacht op je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *