Indonesie Lombok Senaru Sembalun

De mooiste plekken op het Indonesische eiland Lombok

Welkom op Lombok

Lombok is een eiland in de provincie West-Nusa Tenggara (Nusa Tenggara Barat) en ligt tussen Bali en het eiland Sumbawa in het oostelijke deel van Indonesië. Op Lombok wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen waarvan de meerderheid Sasak (85%) en moslim is. Hun naam is afgeleid van een soort bamboevlot (sesek), waarop ze in de 16e eeuw uit Oost-Java naar Lombok kwamen. Hindoes, christenen en boeddhisten vormen de rest van de bevolking. Er wonen ongeveer 85.000 Balinezen op Lombok, voornamelijk in het westen van het eiland.

1. Mataram

Traditioneel Peresean gevecht op Lombok
Traditioneel Peresean gevecht nabij Mataram.

De hoofdstad van Lombok, een conglomeraat van verschillende afzonderlijke steden: Ampenan (de haven), Mataram (administratief centrum), Cakranegara (het zakencentrum, vaak eenvoudigweg ‘Cakra’ genoemd ) en Bertais-Sweta (vervoersknooppunt waar zich ook het busstation bevindt), is een typische stad in Indonesië. De chaotische straten vol met verkeer strekken zich meer dan 10 km uit van oost naar west. Maar het is ook een aantrekkelijk stad, met door bomen omzoomde lanen en vriendelijke, uitbundige bewoners, zo’n half miljoen in totaal.

Interessante plaatsen

De Hindu Lingsar tempel, een van de heiligste tempel van Lombok
De Hindu Lingsar tempel, de heiligste tempel van Lombok.
 • Lingsar tempel: deze dateert uit 1714, en is opnieuw opgebouwd in 1878. De Lingsar tempel wordt beschouwd als de heiligste tempel van Lombok. Hindoeïstische, islamitische en animistische elementen zijn in deze tempel te vinden. Je ziet het animisme in de stenen die zijn ingepakt met een sarong ter ere van de voorouders. Aanbidders uit alle religies komen uit heel Lombok om offers te brengen en gezinnen verblijven vaak meerdere dagen in de tempel. Eind november / begin december vindt een week lang het Pujawali-ritueel plaats. Een van de hoogtepunten van het festival zijn de Balinezen en Sasaks die ketupat (rijstpakketten in bladeren gestoomd) naar elkaar gooien.
 • Pura Suranadi: De heilige Pura Suranadi ligt te midden van een prachtig landschap en is een bezoek waard vanwege de prachtige tuinen, die een borrelende, ijzige natuurlijke bron hebben en prachtig gerestaureerde baden met sierlijke Balinese kenmerken.
 • Pura Meru: is de grootste en op een na belangrijkste Hindoe-tempel op Lombok. Het is in 1720 gebouwd door de Balinese prins Anak Agung Made Karang, en is opgedragen aan de hindoe-drie-eenheid van Brahma, Vishnu en Shiva. Houten drums roepen gelovigen op tot ceremonies (de volle maan van juni is het belangrijkste, maar het terrein is ook volgepakt op kerstavond). De binnenplaats heeft 33 kleine heiligdommen en 3 rieten teakhouten meru (gelaagde heiligdommen). De centrale meru, met 11 lagen, is het huis van Shiva; de meru in het noorden, met 9 lagen, is die van Vishnu; en de 7-lagen meru naar het zuiden van Brahma. De meru vertegenwoordigen ook de drie heilige bergen, Rinjani, Agung en Bromo, en de mythische berg Meru.
 • Narmada-park: Narmada-park ligt ongeveer 10 kilometer ten oosten van Mataram. Het park van ongeveer 2 hectare werd in 1727 gebouwd door de koning van Mataram, als een plaats voor de Pakelem-ceremonie die elke volle maan wordt gehouden. Voor hindoes is het water een heilig element dat leven geeft aan alle wezens in deze wereld. In het park vind je de tempel van de eeuwige jeugd. Heilig water (van Mt Rinjani) stroomt het gebouw binnen en geeft degenen die hun gezicht 3 keer wassen en drie slokjes ervan drinken, eeuwige jeugd. Aan de buitenkant van het park is een indrukwekkend aquaduct te zien dat door de Nederlanders is gebouwd.
 • Peresean: dit is een traditioneel gevecht tussen twee mannen met rotanstokken en schilden. Deze gevechten worden meestal georganiseerd tijdens verschillende overgangsrituelen zoals besnijdenis, bruiloften of belangrijke evenementen zoals oogst en lokale en nationale feestdagen.
 • Gunung Pengsong: Deze tempel op een heuvel, zo’n 9 km ten zuiden van Mataram, biedt een spectaculair uitzicht over golvende rijstvelden naar ver gelegen vulkanen en de zee. Japanse soldaten verstopten zich hier tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog en er zijn kanonresten te vinden, evenals tal van speelse apen. Een keer per jaar, in maart of april, wordt een buffel de steile helling opgebracht en opgeofferd om dank te betuigen voor een goede oogst. Het Desa Bersih-festival vindt hier ook plaats tijdens de oogst; huizen en tuinen worden schoongemaakt, hekken wit gewassen en wegen en paden hersteld. Ooit onderdeel van een ritueel om het dorp van boze geesten te bevrijden, wordt het nu gehouden ter ere van de rijstgodin, Dewi Sri.

2. Sengigi

Een lokale vissersboot op het strand van Sengigi, Lombok
Een lokale vissersboot op het strand van Sengigi.

Senggigi is het meest ontwikkelde toeristengebied op Lombok. Er is een uitgebreide keuze aan accommodaties voor elk budget, samen met enkele van de beste restaurants en bars op het vasteland. Op ongeveer 5 km ten noorden van Senggigi ligt het natuurreservaat Kerandangan met een aantal goed gemarkeerde paden. Rustigere stranden net ten noorden van Senggigi zijn Kerandangan, Mangsit, Klui, Lendang, Malimbu en Nipah. Vanuit Senggigi kun je een lokale boot naar de Gili-eilanden regelen. Die boot doet er ongeveer 1,5 uur over. Het strand van Senggigi is druk op zon- en feestdagen.

Interessante plaatsen

De Pura Batu Bolong tempel bij Sengigi, Lombok
De Pura Batu Bolong tempel nabij Sengigi.
 • Pura Batu Bolong: Pura Batu Bolong, zo’n 2 km ten zuiden van het centrum van Sengigi, is een bijzondere hindoetempel op Lombok. Sluit je aan bij de altijd gastvrije Balinese gemeenschap, terwijl ze offers neerleggen bij de 14 altaren en pagodes. De rots onder de tempel heeft een natuurlijk gat, vandaar de naam Batu Bolong wat letterlijk ‘rots met gat’ betekent. De tempel, gericht op Gunung Agung, is een perfecte plek om de zonsondergang te aanschouwen.

Tip: Wil je meer weten of de mooiste plekken op de andere Indonesische eilanden. Lees dan onze blogs de mooiste plekken op Bali en de mooiste plekken op Java.

3. Gili-eilanden

Gili Trawangan is het grootste eiland van de Gili's
Gili Trawangan, het grootste eiland van de Gili’s en is eenvoudig te bereiken vanaf Sengigi, Lombok.

Gili betekent klein eiland. Lombok is omgeven door vele ‘gili’s’. De meest bekende eilanden zijn: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Het vervoer tussen Lombok en de Gili-eilanden wordt uitgevoerd door lokale bootjes. De boottocht duurt ongeveer 30 minuten. Tip: pak je spullen in plastic tassen, want die kunnen nat worden door het opspattende water. Porters staan klaar om je bagage of jezelf aan boord te zetten. Ze verwachten daar uiteraard wel een kleine bijdrage voor. Spreek vooraf de prijs af. Reken op zo’n IDR 5.000 – 10.000 per zak, afhankelijk van de grootte van de zak. Alle drie de eilanden worden omringd door prachtige witte zandstranden. Het duurt ongeveer 1 – 1,5 uur om rond Gili Air en Gili Meno te lopen. Gili Trawangan is een iets groter eiland en een rondje duurt ongeveer 2 uur. Fietsen zijn te huur of je kunt een rit in een cidomo, een paard met lokale wagen, maken.

Koraal is in het algemeen vlijmscherp en kan wonden veroorzaken die snel geïnfecteerd raken. Soms zijn er kleine, bijna onzichtbare kwallen in het water. Ze veroorzaken irritatie van de huid, wat vervelend is, maar geen verdere schade veroorzaakt. Let op stromingen die erg sterk kunnen zijn wanneer het getij verandert. Duiken kan geregeld worden bij een van de vele duikscholen, bijvoorbeeld bij Trawangan Dream Divers, Ocean 5 of Manta Dive.

Interessante plaatsen

De schildpaddenopvang van Gili Meno
De schildpaddenopvang van Gili Meno.
 • Taman Burung (Bird Park): is de thuisbasis van 300 exotische vogels uit Azië en Australië, drie kangoeroes en een Komodovaraan. Vogels worden drie uur per dag bevrijd uit hun kooien om rond het uitgestrekte atrium te vliegen dat door net wordt bedekt.
 • Turtle Sanctuary: is een complex van kinderbaden en badkuipen op het strand, bruisend van filters en vol met babyschildpadden. De schattige beestjes worden hier opgevangen, totdat ze sterk genoeg zijn om in het wild te worden vrijgelaten. Het sanctuarium laat ongeveer 250 schildpadden per jaar vrij.

4. Gili Nanggu

Het adembenemend mooie Gili Nanggu, voor de kust van Lombok
Het adembenemend mooie Gili Nanggu, vlak voor de kust van Lombok.

Dichtbij de veerhaven Lembar ligt het kleine eiland Nanggu met een beperkte selectie accommodaties. Het is populair om te snorkelen en te duiken. Dat kan ter plekke worden geregeld. Er is slechts één restaurant en geen internet of opties om geld te wisselen.

5. Senaru

De prachtige Senaru Waterval op Lombok
De prachtige Senaru Waterval op Lombok.

Aan de noordkust van Lombok op de helling van de Rinjani-vulkaan ligt het dorp Senaru. Accomodatie is hier eenvoudig. Dit wordt gecompenseerd door de schoonheid van de omgeving. Senaru is een van de startpunten voor een wandeling op de Rinjani berg.

Interessante plaatsen

Indonesie Lombok Senaru Sembalun
Prachtig uitzicht bij Bukut Selong op Lombok.
 • Panoramawandeling / Senaru-waterval: de Panoramawandeling is een mooie wandeling georganiseerd door de vereniging voor vrouwelijke gidsen van Senaru. De gidsen worden opgeleid door het Rinjani Trekking Centre. Je komt langs prachtige landschappen en dorpen waar je het dagelijkse leven kan ervaren. Drink thee met de dorpelingen en bezoek de indrukwekkende waterval. De excursie duurt een halve dag.
 • Sembalun: het Sembalun-gebied is een hoog, plat dal, omringd door heuvels. Sembalun Lawang is bereikbaar via een steile weg van 16 km die door het hart van Lombok loopt, van Sapit naar Bayan. Het dorp Sembalun Bumbung ligt 4 km ten zuiden van Sembalun Lawang met huizen geclusterd rond de moskee. Sembalun is een ander startpunt van waaruit een wandeling naar de Rinjani-vulkaan begint. Er worden ook mooie 1 of 2 daagse wandelingen georganiseerd rond Sembalun. Het Rinjani Trekking Centre organiseert een 2-daagse wilde bloemenwandeling, waarbij je overnacht in een tent. Deze wandeling is minder inspannend dan de wandelingen naar de vulkaanrand van Mount Rinjani. Het uitzicht bij Bukit Selong is fenomenaal.

Tip: Het beklimmen van Mount Rinjani moet je niet onderschatten. Het is een pittige tot zware tocht waarvoor een goede conditie en een gids vereist is. De ervaring en de grandioze uitzichten maken het tot een waar hoogtepunt, dus mocht je de kans hebben, doe het dan! Je bereidt het beter goed voor samen met een reisexpert als AsiaDirect, die deze tocht al vele jaren aanbiedt met zeer positieve reviews. Lees ook de ervaringen van Reisjunk over de beklimming die zij hebben gemaakt.

6. Tetebatu

De groene omgeving van Tetebatu
De groene omgeving van Tetebatu.

Tetebatu ligt vol met beken, kanalen, dorpen en is gezegend met een uiterst vruchtbare grond. Het landschap wordt beheerst door tabak- en rijstvelden, fruitboomgaarden en koeienweiden. Ook is er een apenbos waar je een aantal fantastische watervallen vindt.

Interessante plaatsen

 • Air Terjun Jukut (Jukut-waterval): de lokale mensen geloven nog steeds dat het water uit de Air Terjun Jukut de haargroei zal versterken. Dus als je bang bent om kaal te worden, dompel je dan onder in het (ijskoude) water.
 • Pringasela: Pringasela is een weefdorp waar je een rondleiding door het dorp kunt maken en meer kunt leren over verschillende weeftechnieken. Bijna alle vrouwen in het dorp hebben een weefgetouw – het zogenaamde ‘rugbandweefgetouw’, waar de spanning op het weefgetouw wordt gecreëerd door de benen. Een dorpstour geeft een goed inzicht in het dagelijkse leven van de dorpelingen.
 • Masbagik: het dorp Masbagik produceert aardewerk. Maak een wandeling en leer over het maken van aardewerk. Een gids is verkrijgbaar in de aardewerkshowroom van Yan.
 • Loyok: Loyok staat bekend om zijn fijne mandenmakerij en Rungkang staat bekend om zijn aardewerk, gemaakt van lokaal zwart kalf. In beide dorpen vind je workshops.

7. Kuta

Kuta is een populaire surfspot op Lombok.
Kuta is een populaire surfspot op Lombok.

Kuta is een kustplaats in het zuiden van Lombok. Uiteraard niet te verwarren met het door Australische backpackers overspoelde Kuta op Bali. Het landschap is spectaculair, met kliffen en bergen. De stranden hier behoren tot de mooiste van heel Indonesië, met ongerept wit zand en helder blauw water. Kuta heeft een van de beste surfmogelijkheden ter wereld, waardoor je veel surfers ziet.

Bezienswaardigheden rondom Kuta

Traditioneel Sasak huis nabij Kuta op Lombok
Traditioneel Sasak huis nabij Kuta op Lombok.
 • Penujak: Penujak staat bekend om zijn traditionele gerabah-aardewerk, gemaakt van chocoladekleurig terracotta, met de hand gepolijst en bedekt met gevlochten bamboe. De potten zijn prachtig, spotgoedkoop en te koop in eenvoudige thuisstudio’s.
 • Rembitan en Sade (Sasak Village): dit is het centrum van de traditionele Sasak-cultuur. Hier leer je meer over hun cultuur, waaronder het ontvoeren van je toekomstige bruid, kun je de dorpelingen ontmoeten, hun decoratieve rijstschuren (lumbung) bekijken en koffie drinken in hun huizen. De huizen, die Bale Tani worden genoemd, zijn gemaakt van bamboe, modder, koeien- en buffelmest. Rembitan, ook bekend als Sasak Village, ligt op een heuvel net ten westen van de hoofdweg. Het dorp bestaat uit authentieke huizen met rieten daken. Tieners uit het dorp bieden korte maar interessante wandeltochten aan, waarbij ze je meer vertellen over het dorpsleven. Masjid Kuno is een oude moskee met rieten dak op een nabijgelegen heuvel. Het is een bedevaartsoord voor de moslims op Lombok, omdat een van de grondleggers van de Islam in Indonesië hier begraven ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *