Australie Great Barrier Reef hartvormig koraal

7 plekken die je moet bezoeken nu het nog kan!

Er zijn zoveel mooie, intrigerende en unieke plekken op de wereld, het hele internet staat vol met lijstjes van bestemmingen die je gezien moet hebben. Maar wat als bijzondere bezienswaardigheden over tientallen jaren niet meer bestaan? Lees snel verder welke zeven mooie plekken je moet bezoeken nu het nog kan!

1. Great Barrier Reef – Australië

Australie Great Barrier Reef schildpad

Met een oppervlakte zo groot als Duitsland ligt het grootste koraalrif ter wereld in Australië. Het is één van de belangrijkste ecologische locaties ter wereld, met 1500 verschillende soorten vissen, 30 soorten walvissen, dolfijnen en bruinvissen en zes soorten schildpadden. Tijdens het duiken of snorkelen kijk je je ogen uit bij al het kleurrijks dat voorbij zwemt. Het koraalrif trekt niet voor niets jaarlijks zo’n twee miljoen mensen aan.

Droom je ervan om het koraalrif met eigen ogen te zien? Dan moet je opschieten want door de klimaatverandering stijgt de temperatuur van de oceaan rondom Australië Great Barrier reef. Met als gevolg dat het kleurrijke koraal langzaam verandert of zelfs verdwijnt. Klimaatverandering is niet de enige oorzaak, ook door toerisme en vervuiling van de oceaan dragen hun steentje bij. Gelukkig zijn er tal van projecten om dit tegen te gaan. Of het genoeg is, zal de toekomst leren.

2. De Malediven

Malediven resort wit strand

De Malediven, ook wel het paradijs op aarde genoemd. Helderblauw water, witte zandstranden en luxe resorts. Een uitstekende bestemming voor een huwelijksreis. Maar deze idyllische, tropische eilanden in de Indische Oceaan zouden binnen een paar generaties volledig onder water kunnen staan, denken wetenschappers. De archipel is ‘s werelds laagstgelegen land, wat betekent dat het als één van de eerste landen zal verdwijnen, mocht de zeespiegel verder stijgen.

Tip: Wist je dat de Malediven en Sri Lanka de gouden landencombinatie vormen? Ontdek de cultuur, natuur en historie van Sri Lanka en sluit af met tropische strandvakantie op de Malediven. De 17-daagse rondreis Sri Lanka en de Malediven van AsiaDirect is een uitstekend voorbeeld.

3. De dode zee – Jordanië, Israël en Palestina

Jordanie Israel en Palestina De dode zee zoutwater

Gelegen in de woestijn Judea ligt een hoogtepunt van het Midden-Oosten, de Dode Zee. Omgeven door rotsachtige heuvels en zand. Dit wonderbaarlijke meer is zo populair dat het een strand resort heeft, met kleedkamers, openlucht douches en strandwachten, om ervoor te zorgen dat de bezoekers wel blijven drijven in het hoge zoutgehalte meer. 

Maar het waterpeil van de Dode Zee daalt naar verluidt met ongeveer 1,4 meter per jaar. Sommige onderzoekers denken dat het meer in 2050 droog zijn zal. Gelukkig zijn er plannen om het meer te redden. Wat er ook gebeurt, het is vandaag de dag nog steeds een spectaculair gezicht en zeker een bezoek waard.

4. Venetië – Italië

Italie Venetie stad van de romantiek en liefde water boot

De pittoreske grachten met gondelbootjes, Italiaanse restaurantjes en smalle steegjes trekken al jarenlang massa’s toeristen. Maar de drijvende stad van Italië is al eeuwenlang langzaam aan het zinken. Dat komt omdat stad is gebouwd op moerasgrond en die grond is heel slap. Een andere serieuze bedreiging komt van overstromingen, die veroorzaakt worden door een stijgende zeespiegel en extremer wordend weer. Tot slot zijn er de cruiseschepen die de fragiele fundamenten van de spectaculaire gebouwen langs het Canel Grande uithollen.

5. De Sundarbans Nationaal Park – India & Bangladesh

India Bangladesh Sundarbans Nationaal Park

Het Sundarbans gebied is het grootste mangrovebos ter wereld. De eilanden en bossen strekken zich uit over de grens tussen India en Bangladesh. Het gebied staat twee keer op de UNESCO werelderfgoedlijst, zowel bij Bangladesh als bij India. Slechts een paar kleine gemeenschappen en de imponerende Bengaalse tijgers wonen in het Sundarbans gebied. Door de stijgende zeespiegel wordt dit laaggelegen gebied bedreigt door overstroming. Duizenden mensen zijn hun huizen al kwijtgeraakt door opkomend tij. Ook de tijgers verliezen hun thuis in de mangrovebossen, met het risico dat ze verder landinwaarts trekken en worden gedood door de lokale bevolking. Naar schatting zijn er nog maar 100 tijgers over.

6. Wijngaarden in Bordeaux – Frankrijk

Frankrijk Bordeaux wijngaarden

Een lekker glas wijn met prachtig uitzicht op een wijngaard in de streek Bordeaux om de liefde te vieren? De geliefde wijnstreek zou de komende 40 jaar maar liefst twee derde van de productie kunnen kwijtraken. Dit heeft te maken met verandering van de temperatuur, regen en zonneschijn. Franse wijnproducten haasten zich om land te kopen in Sussex en Kent in Engeland, waar het produceren van wijn de afgelopen tien jaar bijna is verdubbeld.

7. Taj Mahal – India

India Taj Mahal UNESCO werelderfgoed monument van de liefde

Eén van de meest bijzondere bouwwerken ooit gebouwd, de Taj Mahal is het kroonjuweel van India. De combinatie van hindoeïstische, islamitische, Aziatische en Perzische architectuur trekt jaarlijks zo’n vier miljoen toeristen.

Door de grote hoeveelheden toeristen in combinatie met het nabijgelegen autoverkeer, wordt er elke dag bij gedragen aan erosie en luchtvervuiling. Ook zakken de fundamenten van het gebouw langzaam in de Yamuna rivier.

Tip: wil je zelf de Taj Mahal en andere hoogtepunten van indrukwekkend India ontdekken? Bekijk de 14-daagse rondreis Waanzinnig India van AsiaDirect eens.

Waar wacht je nog op? Bezoek deze prachtige bestemmingen voor het te laat is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *