Jackfruit

De 11 lekkerste en gezondste tropische groente en fruitsoorten

Een tijd geleden hebben we een uitgebreid artikel geschreven over de lekkerste tropische vruchten. Dit keer zijn we op onderzoek gegaan naar de lekkerste en gezondste tropische groente en fruitsoorten.

De tropen staan bekend om hun rijke en diverse flora, waaronder vele bekende en minder bekende soorten groenten en fruit. Hieronder vind je de lekkerste tropische groenten en fruitsoorten die bekend staan om hun uitstekende smaak en gezonde voedingswaarden.

Zoals bij veel gerechten, smaken de groenten en fruit in deze lijst het lekkerst bij de bron. Wil je dit zelf eens proeven, kijk dan eens naar een groepsrondreis met Djoser of Sawadee of een individuele rondreis met AsiaDirect of Riksja Travel.

1. Cassava

Cassave
Cassave

Cassave, ook wel aardappelbrood genoemd, is een stamppot-achtige groente die voortkomt uit de cassaveplant en erg populair is in veel landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Cassave wordt vaak verwerkt tot meel of bloem en wordt gebruikt als basis voor diverse gerechten, zoals tortilla’s en brood. Het wordt ook rauw of gekookt gegeten als stamppot of in salades. Cassave bevat veel koolhydraten en is een goede bron van energie, maar bevat weinig andere voedingsstoffen, zoals eiwitten en vezels.

2. Guave

Guave
Guave

Guave is exotische vrucht dat groeit en is populair in tropische gebieden over de hele wereld. Het heeft een unieke smaak die wordt beschreven als een combinatie van zoet, zuur en soms zelfs een beetje scherp. Guave’s zijn aan buitenkant vaak groen of geel, aan de binnenkant rood, roze of wit. Ze worden als tussendoortje gegeten of verwerkt in sappen, jams en andere gerechten. Guave bevat een bron aan vitamine C, vitamine A, ijzer en andere mineralen en heeft diverse gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van de spijsvertering, het bevorderen van een gezonde huid en het verminderen van ontstekingen.

3. Okra

Okra
Okra

Okra is een subtropische groente die wordt geteeld in warme en vochtige klimaten, zoals in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Het is ook bekend als gumbo en wordt vaak gebruikt in de Cajun-keuken. Okra heeft een licht bitterzoete smaak en een glibberige textuur, waardoor het vaak wordt gebruikt als bindmiddel in stoofpotjes en sauzen. Okra is een goede bron van vezels, vitamine C en andere vitamines en mineralen, en bevat ook antioxidanten die het lichaam kunnen beschermen. Okra wordt vaak gekookt, gestoofd of gezouten en is een populaire toevoeging aan gerechten zoals chili, stoofschotels en andere warme gerechten. Het is ook een veelgebruikte groente in de Indische keuken en wordt vaak verwerkt in curries en stoofschotels.

Tip: Bak okra in de airfryer! Het resultaat is heerlijke, knapperige okra chips.

4. Kouseband

Kouseband
Kouseband

Kouseband is een Caribische groente die ook bekend staat als “tayerblad” of “tayerbladgroente”. Het wordt vaak gebruikt in Caribische keukens en wordt veel gegeten in de regio. Kouseband heeft een zachte, nootachtige, enigszins zoete smaak. Het wordt meestal gekookt en gebruikt in stamppotten, soepen en andere warme gerechten. Het is een bron van vezels, vitamine C en foliumzuur.

5. Jackfruit

Jackfruit
Jackfruit

Jackfruit is een exotisch fruit dat groeit aan bomen in tropische gebieden over de hele wereld. Het is een van de grootste fruitsoorten ter wereld en wordt beschouwd als een delicatesse in veel landen. Jackfruit heeft een unieke zoete, nootachtige smaak en textuur en wordt vaak verwerkt in gerechten als vervanging voor vlees, aangezien het nogal vlezig is wanneer het rijp is. Jackfruit is een goede bron van vitamine C, vitamine B6 en andere mineralen en bevat ook vezels en antioxidanten, die kunnen bijdragen aan een gezonde darmgezondheid en het verminderen van ontstekingen. Jackfruit wordt vaak gestoofd, gebakken, gekookt of geraspt en verwerkt in curries, sauzen, stews en andere warme gerechten.

6. Bamboe shoots

Bamboe shoots
Bamboe shoots

Bamboo shoots zijn jonge scheuten die groeien op de bodem van bepaalde soorten bamboeplanten. Ze zijn een delicatesse in veel Aziatische landen en worden vaak gebruikt in de keuken van deze landen als een smaakvol en gezond ingrediënt. Bamboo shoots hebben een lichte, knapperige textuur en een subtiele, nootachtige smaak. Ze zijn een uitstekende bron van vezels, proteïnen, ijzer en andere mineralen en vitaminen en worden beschouwd als een gezonde aanvulling op een dieet. Bamboo shoots worden vaak gekookt of gestoomd en gebruikt in stews, soepen, curries en andere warme gerechten.

7. Thaise Aubergine

Thaise aubergine
Thaise aubergine

Thaise aubergine is een kleine, ronde of cilindrische aubergine die veel wordt gebruikt in de Thaise keuken. Het heeft een zachte, sappige textuur en een milde smaak. Thaise aubergine wordt vaak gebruikt in groene curries en andere warme gerechten. Het wordt vaak gekookt tot het zacht is en dan gebruikt als een van de hoofdingrediënten in de gerechten. Het is een goede bron van vezels, vitamine C en kalium en helpt bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van ontstekingen.

8. Papaja

Papaja
Papaja

Papaja is exotisch fruit dat groeit aan de papaja-boom en is populair in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. Het heeft een zachte, sappige en zoete smaak en een unieke textuur. Papaja wordt vaak gegeten als tussendoortje, maar ook verwerkt in salades, smoothies en andere gerechten. Het is een uitstekende bron van vitamine C, foliumzuur en antioxidanten en heeft vele gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de spijsvertering, het bevorderen van een gezonde huid en het verlagen van het risico op hartaandoeningen.

Tip: Wist je dat papaja heel lekker smaakt met een beetje limoensap erover?

9. Koolrabi

Koolrabi
Koolrabi

Koolrabi is een knolgroente die behoort tot de koolfamilie en die wordt geteeld in temperatuur klimaten over de hele wereld, waaronder Europa, Noord-Amerika en Azië. Het heeft een unieke, licht peperige smaak die een beetje op knolselderij en kool lijkt en wordt vaak gebruikt in de Europese keuken. Koolrabi heeft een lichtzoete, frisse smaak en een knapperige textuur en is een uitstekende bron van vitamine C, kalium en andere mineralen. Koolrabi wordt vaak gekookt, gestoofd, gebakken of rauw gegeten en is een populaire toevoeging aan salades, soepen en andere gerechten. Het wordt ook vaak gebruikt als vervanging voor aardappelen en rijst, aangezien het een laag caloriegehalte heeft en een goede hoeveelheid vezels en andere voedingsstoffen bevat.

10. Mango

Mango
Mango

Mango, een van de koningen van de tropische vruchten, is een zacht, sappig en zoet fruit dat groeit aan bomen in warme, tropische gebieden over de hele wereld. Het is een van de meest populaire exotische vruchten en wordt vaak gegeten als tussendoortje of verwerkt in desserts, smoothies en andere gerechten. Mango’s bevatten veel vitamine C, vitamine A en antioxidanten en zijn goed voor de gezondheid van de huid, het verbeteren van de spijsvertering en het verlagen van het risico op hartaandoeningen. Bovendien bevatten mango’s vezels, wat bijdraagt aan een gezonde darmgezondheid en een verzadigd gevoel na het eten.

Tip: als je in Thailand bent, proef dan zeker het nagerecht Mango Stickyrice.

11. Ananas

Ananas
Ananas

Ananas is een zacht, sappig en zoet fruit dat groeit op de ananaspalm en is populair in tropische gebieden over de hele wereld. Ananas wordt vaak gebruikt in smoothies, salades en cocktails. Ananas is een goede bron van vitamine C, vitamine B6 en manganese en bevat ook bromelaïne, een enzym dat helpt bij de spijsvertering en het verminderen van ontstekingen. Ananas wordt vaak geassocieerd met verbetering van de darmgezondheid en het bevorderen van een gezonde huid.

In de tropen zijn er nog veel meer lekkere en gezonde groenten en fruitsoorten te vinden. Iedere soort heeft weer zijn eigen unieke smaak en voedingswaarden. Geniet van al dit lekkers en de voordelen die ze bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *