Indonesie Java Borobudur tempel

De klassieke Indonesië reis in 3 weken

Routekaart klassieke rondreis Indonesie

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 eilanden. De eilanden verschillen enorm in karakter, waardoor het heel lastig kan zijn om te kiezen welke eilanden je aandoet tijdens een reis door Indonesië. Is het je eerste keer naar Indonesië en wil je zo veel mogelijk diversiteit, dan is deze klassieke route de meest ideale. De klassieke route doet 3 eilanden aan: Sumatra, Java en Bali. Generaliserend kunnen we zeggen dat Sumatra staat voor het natuurlijke hart met veel jungle, Java voor het economische hart en haar platteland met ontelbaar veel rijstvelden en Bali voor het culturele en toeristische hart van Indonesië. Uiteraard is dat veel te kort door de bocht, maar dan heb je een globaal beeld van de hoogtepunten van deze eilanden. In de rest van dit artikel lees je meer over de hoogtepunten op deze eilanden.

Wil je deze route als individuele rondreis maken, kijk dan eens naar de 21-daagse Grand Tour Sumatra, Java en Bali van 333travel. Zij zijn ware Indonesië specialisten. Als groepsreis kunnen we de 22-daagse rondreis Sumatra – Java – Bali van ANWB (voorheen FOX Verre Reizen) aanbevelen.

Ben je al eens in Indonesië geweest of wil je toch liever wat anders, kies dan voor een rondreis met Lombok, Flores, Sulawesi, Kalimantan, Molukken of Raja Ampat. Uiteraard kun je deze eilanden ook goed combineren met Java en/of Bali.

Dag 1 tot 7 – Sumatra

Indonesie Sumatra Bukit Lawang Orang Oetans
Kom oog in oog met de orang-oetan.

We beginnen de reis in Medan, de hoofdstad van Noord-Sumatra. Vanaf Schiphol kun je niet in een keer naar Medan vliegen. De meeste opties vliegen via Singapore, Kuala Lumpur of Jakarta. Reken op ongeveer € 800 voor een retourticket.

Vroeger was Medan een belangrijke handelspost voor de Nederlanders en Britten, tegenwoordig is het vooral erg druk met motors en andere vervoersmiddelen. Toch zijn er nog een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals Istana Maimun, het paleis van Sultan Deli en Mesjid Raya, een belangrijke moskee.

Indonesie Sumatra Samosir Lake Toba
Lake Toba en het ingelegen eiland Samosir staan bekend om de mooie natuur én cultuur.

Maar Sumatra staat vooral bekend om zijn prachtige natuur, dus blijf niet te lang hangen in Medan. Reis door naar Parapat, de toegangspoort tot Lake Toba. Pak hier de ferry naar Samosir. Een schiereiland van zo’n 20 bij 30 km en met bijna 100.000 inwoners, midden op het meer. Het meer heeft iets mysterieus door de mist die er vaak hangt, de bijzondere Batak huizen en graven die je hier vindt en de vele verhalen die erover worden verteld. Je kan zwemmen in het meer en een traditionele dansshow bekijken. Samosir wordt soms ook wel ‘klein Zwitserland’ in Indonesië genoemd.

Van Samosir reis je verder naar Bukit Lawang, een rit van zo’n 9 uur. Stop bij het Simarjarunjung Hill voor een prachtig uitzicht op Lake Toba en de hoge Sipiso Piso waterval. Aan het eind van de dag bereik je Bukit Lawang, dat aan de grens van het Gunung Leuser National Park ligt. In het nationale park kun je samen met een lokale ranger een wandeling door de groene jungle maken. De belangrijkste reden van een bezoek zijn de orang-oetans, die alleen op Sumatra en Borneo in het wild leven. Een deel van de orang-oetans in Gunung Leuser maakten deel uit van een rehabilitatie programma, die teruggezet zijn in het wild. Je zult er naar op zoek moeten gaan, maar de kans is groot dat je de mensapen zult zien. Absoluut indrukwekkend!

Heb je meer tijd te besteden, dan is het ook leuk om Berastagi te bezoeken. Hier kun je mooie trekkingen langs traditionele dorpjes maken en de vulkanen Gunung Sibayak en Gunung Sinabung beklimmen. Ook Bukittinggi, de culturele hoofdstad van de Minangkabau en bekend om haar Sianok Canyon, is de moeite waard. Wil je deze 2 plekken bezoeken, dan reis je vanaf Medan beter eerst naar Bukit Lawang en dan via Berastagi naar Samosir. Vervolgens reis je door naar Bukittinggi en vlieg je vanaf Pandang naar Jakarta of Jogjakarta.

Dag 8 tot 14 – Java

Indonesie Java Prambanan
Eén van de vele culturele hoogtepunten van Java, de hindoeïstische Prambanan tempel.

Het is tijd om Sumatra achter ons te laten en naar Jogjakarta te vliegen. Je kunt ook naar Jakarta vliegen en over land via Bogor en Bandung naar Jogjakarta reizen. In dat geval reis je bij voorkeur per trein. Je doorkruist op comfortabele manier de fraaie groene landschappen met uitgestrekte rijstvelden. Tip: de airco staat vaak hoog aan, waardoor je beter een vest of jas bij de hand kunt hebben. In de steden Jakarata, Bogor en Bandung vind je nog veel Nederlandse invloeden. Toch vinden wij dit niet de meest mooie plekken op Java en kun je beter direct naar Jogjakarta vliegen en dan over land in oostelijke richting naar Bali reizen.

In de omgeving van Jogjakarta bevinden zich 2 hoogtepunten die je zeker niet mag overslaan, de hindoeïstische tempel Prambanan en de grootste boeddhistische tempel ter wereld, de Borobudur.

In Jogjakarta kun je het oude paleis van de sultan, het Kraton, bezoeken. ’s Avonds is een bezoek aan Alun-Alun Kidul, een groot plein met eettentjes en verlichte luidruchtige fietsen die je kunt huren, en Jalan Malioboro, de meest bekende straat van Jogja met streetfood en marktkraampjes, aan te raden. Een stadstour in een traditionele becak is ook leuk om de stad op een lokale manier te leren kennen.

Reis van Jogjakarta door naar Malang. Het klimaat in Malang is aangenaam, omdat het iets hoger ligt. Hierdoor was Malang in de koloniale tijd een geliefd oord van de Nederlanders die op Java verbleven. In Malang bezoek je o.a. de gekleurde wijk Kampung Warna Warni en de naastgelegen blauwe wijk Kampung Biru Arema, die helemaal in het teken staat van de lokale voetbalclub Arema. ’s Avonds kun je eten bij het historische Nederlandse restaurant Toko Oen. Het eten is niet bijzonder, maar de oude Nederlandse sfeer is dat des te meer.

Indonesie Java Bromo vulkaan 1
Java kent niet alleen culturele hoogtepunten.

Dat Java niet alleen culturele hoogtepunten kent, zul je ervaren bij de Bromo vulkaan. De vulkaan bevindt zich in een spectaculair landschap dat doet denken aan een maanlandschap. Het beste bezoek je de Bromo tijdens zonsopgang. Je zult er vroeg je bed voor uit moeten, maar wanneer de eerste zonnestralen verschijnen, ontwaakt een bijzonder landschap dat je nooit meer zal vergeten. Let op: het kan behoorlijk koud zijn, dus neem extra kleding mee. De Bromo is een actieve vulkaan, dus het kan zijn dat het nationale park gesloten is of de vulkaan niet beklommen kan worden. Tot slot, mist kan roet in het eten gooien, waardoor de zonsopgang minder magisch is. Het is en blijft een natuurlijk fenomeen. Maar met een beetje geluk, krijg je de ervaring van je leven.

Na de zonsopkomst kun je met een jeep door het gebied rijden en via het woestijnlandschap naar de kraterrand lopen. Het is een vrij pittige klim, maar voor de meeste mensen prima te doen. Het is er vrij stoffig, maar er lopen genoeg verkopers rond bij wie je een mondkapje kunt kopen.

Vanaf de Bromo rijden we verder in oostelijke richting. De reis naar Banyuwangi, waar de veerboot naar Bali vertrekt, is vrij lang, waardoor een stop in Kalibaru aan te raden is. De omgeving van Kalibaru is zeer vruchtbaar en staat dan ook bekend om zijn vele plantages, van specerijen en rubber tot koffie en fruit.

Dag 15 – 21 – Bali

Indonesie Bali Sanur
Bali is het ultieme vakantie eiland door de mix van mooie stranden en natuur, veel cultuur en diverse activiteiten.

De veerboot van Java naar Bali duurt ongeveer 45 minuten. Veel mensen vragen ons of Bali niet te toeristisch is. Ons antwoord is steevast dat dat helemaal afhangt waar op Bali je naar toe gaat. Plekken als Kuta, Ubud, Uluwatu en Tanah Lot zijn zeker toeristisch, maar je hebt ook heel veel plekken en gebieden waar je geen toerist zult tegenkomen. Het mooie van Bali is dat het toerisme de lokale manier van leven nauwelijks aantast. De Balinezen leven volgens hun eigen tradities met dagelijkse processies, offers, familie compounds en meer. De mix van deze componenten maakt Bali tot een uniek eiland, waarvan je nergens ter wereld een vergelijkbare optie vindt. En dat verklaart ook de enorme aantrekkingskracht dat het eiland heeft.

Niet ver van de haven op Bali, ligt Pemuturan, gelegen in een prachtig landschap naast het West-Bali National Park. Het zwarte strand van Pemuteran is misschien niet het mooiste, maar de sfeer en authenticiteit van deze plaats is uniek.

Ga tijdens een trekking door het nationale park op zoek naar wilde dieren, zoals herten, buffels, apen en de zeldzame Bali Starling vogel. Sla het snorkelen bij Menjangan Island ook zeker niet over. Dit onbewoonde eiland kent prachtige witte stranden en de onderwaterwereld is ongeëvenaard. Hier vind je onder andere Nemo (Clown fish), Lion fish en Mandarin fish.

De mooiste rijstvelden nabij Ubud
Prachtige rijstvelden nabij Ubud.

Van Pemuterun rijden we naar Ubud. Onderweg kun je één of meerdere stops maken:

  • Het bergdorp Munduk, dat ligt in een mooie vallei met heuvels en uitgestrekte rijstvelden;
  • De Git Git waterval;
  • Het Bratan meer met de belangrijke Ulun Danu tempel, ook wel de watertempel genoemd;
  • Jatiluwih rijstterassen;
  • Sangeh Monkey Forest.

Ubud ligt in het hart van Bali en staat bekend om zijn vele kunstateliers, gezellige restaurantjes en cafeetjes. In de omgeving vind je veel rijstvelden en weelderige jungle. Ubud is al lange tijd een populaire bestemming voor toeristen die Bali aandoen. Hoewel het tegenwoordig erg druk is, is het nog steeds de moeite waard om Ubud te bezoeken. De hotels in Ubud zijn vaak in klassiek Balinese stijl, waardoor je het ultieme vakantiegevoel zult ervaren. Daarbij zijn veel hotels omgeven door deze prachtige rijstterrassen. Hoe heerlijk is het om hier tussen wakker te worden?!

Maak een wandeling in de omgeving van Ubud, zoals de Campuhan Ridge Walk, bezoek het heilige apenbos, de rijstterrassen van Tegalalang en de heilige waterbronnen van Tirta Empul.

Het lange strand van Sanur
Na alle indrukken is het heerlijk uitrusten op het lange, witte strand van Sanur.

De laatste dagen besteed je aan het strand. Bali kent heel veel stranden, die allen hun eigen sfeer hebben. Afhankelijk van je voorkeuren en je reisgezelschap verblijf je beter op het ene dan het andere. Voor Nederlandse en Belgische toeristen zijn de stranden van Sanur en Seminyak aan te raden. Zelf kiezen we voor Sanur, omdat dit lange, witte strand niet vol is met feestende Australiërs, maar wel voldoende gezellige restaurantjes biedt om heerlijk te eten. Door de golfbrekers voor de kust kun je er ideaal zwemmen en de strandbestemming heeft zijn Balinese sfeer behouden. In dit blog vind je meer informatie over de mooiste stranden op Bali.

Na 4 dagen op het strand is het tijd om huiswaarts te keren. Indonesië heeft gegarandeerd indruk gemaakt! Gelukkig zijn er nog genoeg eilanden om ontdekt te worden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *